Όλα τα φλερτ όμως, κάποτε τελειώνουν, και σήμερα η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, ή τουλάχιστον έδειξε ότι θέλει να παραμείνει, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών.
Μπορεί ως χώρα να μην θέλει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θέλει ούτε να βγει από την νομισματική ένωση. Και αυτό είναι μια άσχημη είδηση για την Γερμανία.
Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που τρέφουν οι Γερμανοί για τους Νότιους εταίρους τους, που «τιμωρούνται» για τον ηδονιστικό τρόπο με τον οποίο ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια, την ίδια ώρα που ο προτεσταντικός Βορράς, εργάζονταν σκληρά, αποταμιεύοντας, και ευημερώντας. Γιατί λοιπόν να χρειάζεται τώρα να βοηθηθούν οι τεμπέληδες του Νότου;
Άρα, οι Γερμανοί ονειρεύονταν πως οι Έλληνες θα έκαναν χαρακίρι, και θα έφευγαν από την ευρωζώνη. Η Γερμανία, που εδώ και χρόνια πληρώνει φόρο αλληλεγγύης για την πρώην Ανατολική Γερμανία, ύψους 5.4%, θα ανακουφίζονταν αν δεν χρειάζονταν να στέλνει λεφτά και στον σπάταλο Νότο.
Το όνειρο όμως αυτό δεν ισχύει πια. Οι Έλληνες συνειδητοποίησαν επιτέλους ότι η επιλογή τους ήταν μία. Αντιμέτωποι με την επιστροφή της δραχμής, ξαφνικά θυμήθηκαν ότι οι παλιές εποχές δεν ήταν και τόσο καλές. Το ευρώ είναι το μόνο όπλο της Ελλάδας, η οποία έτσι μπορεί να κρατά ομήρους τους εταίρους της. Για αυτό, είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα θα πρέπει να σωθεί με κάποιον τρόπο.
Σύμφωνα με τον Γερμανό σχολιαστή Dieter Frankenberger, το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων είναι ότι πάντα θέλουν να φταίει κάποιος άλλος. Στην πραγματικότητα όμως, οι Έλληνες είναι θύματα της διεφθαρμένης τους πολιτικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής ΝΔ, που μετά βίας κέρδισε τις τελευταίες εκλογές.
Βραχυπρόθεσμα, μια ελληνική έξοδος θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα. Ο πληθωρισμός θα εκτοξεύονταν στα ύψη, και δεν θα υπήρχαν καθόλου χρήματα για οποιαδήποτε εισαγωγή προϊόντων, ακόμη και πετρελαίου. Θα υπήρχε μια γενική στασιμότητα. Τώρα όμως, η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να τα γυρίσει. Ψήφισε ως καλό παιδί, να μην εγκαταλείψει τους γείτονές της. Πέφτει δηλαδή στην αγκαλιά τους, ζητώντας απεγνωσμένα ένα modus vivendi.
Με την Γαλλία να στρέφεται και πάλι προς τον σοσιαλισμό, υπάρχει πλέον περίπτωση τα λόγια της Ελλάδας να ακούγονται με μεγαλύτερη προσοχή στα συμβούλια της ΕΕ.
Οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν στο προσκήνιο την Α. Μέρκελ, η οποία έλπιζε κρυφά, πως οι Έλληνες «θα την έκαναν». Αυτό όμως δεν ισχύει πια. Και τώρα, η ξινή καγκελάριος αντιμετωπίζει ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα. Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, θα της κοστίσει τον ύπνο της. Και πλέον, η Γερμανία δεν θα μπορεί να διαμαρτύρεται για την βοήθεια που προσφέρει στην Αθήνα. Το ευρώ δεν διαλύεται, άσχετα με το τι επιθυμούν οι ευρωσκεπτικιστές. Η κρίση δηλαδή, μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες της πλήρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και όχι το αντίθετο.
Από την πλευρά του, ο Ομπάμα είναι περιχαρής που η Ελλάδα δεν «ανατίναξε» το ευρώ. Η ιδέα της διαλυμένης οικονομικά Ευρώπης τον τρομάζει, αφού έτσι χάνεται η πιθανότητα επανεκλογής του.
Η ελπίδα όμως ότι θα υπάρξει γρήγορη επίλυση της κρίσης, ή ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι διχασμένη εσωτερικά, είναι μάλλον φρούδα. Αντί για έναν από μηχανής Θεό που θα την σώσει, το πιο πιθανό είναι ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η Ευρώπη να συνέλθει από τα προβλήματά της.
http://politika-gr.blogspot.gr/