Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πετάει για Λονδίνο



Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 65-63

Ούτε η ζώνη του Πασκουάλ λύγισε τον Παναθηναϊκό. Με καταπληκτικό Διαμαντίδη στο τελευταίο δεκάλεπτο οι πολυπρωταθλητές Ευρώπης νίκησαν 65-63 την Μπαρτσελόνα και έκαναν το 2-1 στη σειρά. Την Πέμπτη (21:45) σφραγίζουν...το εισιτήριο για Λονδίνο.

Το πλάνο που είχε κατά νου ο Αργύρης Πεδουλάκης εφαρμόστηκε τέλεια κατά το πρώτο ημίχρονο. Αλλά τούτη τη φορά το πλάνο ήταν διαφορετικό. Ο Παναθηναϊκός δεν αρκέστηκε σ' ένα μπάσκετ υπομονής αλλά μπήκε στο παρκέ με διάθεση να τρέξει και να αιφνιδιάσει την κουρασμένη Μπαρτσελόνα, πράγμα που εν πολλοίς έκανε. Μετά από ένα πρώτο αναγνωριστικό τετράλεπτο (κατά το οποίο ο Διαμαντίδης δεν έπαιξε) οι πράσινοι έβγαλαν μεγάλα αποθέματα ενέργειας στην άμυνα και βρήκαν πολλές φορές την ευκαιρία να τρέξουν πράγμα που έκαναν εξαιρετικά. Η άμυνα της Μπαρτσελόνα δεν προλάβαινε να αντιδράσει και η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 15 πόντους (29-14) με τον Λάσμε, τον Διαμαντίδη και τον Ούκιτς να βρίσκονται με κλειστά μάτια.
Οι Καταλανοί έψαχναν να βρουν σφυγμό και στην επίθεση τους τον χάρισε απλόχερα ο οίστρος του Γιασικεβίτσιους ο οποίος βρήκε ανοιχτά σουτ και σχεδόν μόνος του μείωσε σε 33-27. Σ' εκείνο το κρίσιμο σημείο μίλησε η άγνοια κινδύνου του Μπράμου, ο οποίος με πέντε σερί πόντους όχι μόνο δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να λυγίσει αλλά του γέμισε το ρεζερβουάρ με έξτρα αυτοπεποίθηση.
Η αντίδραση από τον πάγκο των Καταλανών θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Ο Τσάβι Πασκουάλ τράβηξε από το μανίκι του την επιλογή της ζώνης (2-3) και αυτή εξελίχθηκε σε άσο καθώς ο Παναθηναϊκός μπερδεύτηκε και δεν ήξερε πως να κινηθεί στην επίθεση. Η Μπαρτσελόνα βρήκε έτσι ρυθμό και στην άλλη πλευρά του παρκέ με τον Τόμιτς να νικά όλους τους ψηλούς του Παναθηναϊκού και τον Ναβάρο να σκοράρει ακατάπαυστα. Ετσι οι "μπλαουγκράνα" πέρασαν μπροστά (42-43, 46-47, 50-51) και έβαλε πολύ δύσκολα προβλήματα στο μυαλό του Πεδουλάκη.
Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να δώσει τη δική του απάντηση και αυτή ήρθε μέσω της σκληράδας στην άμυνα, ειδικά από τη στιγμή που ο Σχορτσανίτης πάτησε και πάλι στο παρκέ. Το παιχνίδι παίχθηκε πόντο-πόντο μέχρι το τέλος και σ' αυτού του είδους τα ματς ο Διαμαντίδης παίζει συνήθως πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ίδιο συνέβη και τώρα. Ο αρχηγός έβαλε τα σουτ του ματς (για το 59-57 και το 64-63), έκανε το κλέψιμο του ματς στα 10 δευτερόλεπτα και εγγυήθηκε τη μεγάλη νίκη. Αυτή υπογραμμίστηκε από τη μία βολή του Γκιστ στο τέλος και ευτυχώς δεν ακυρώθηκε με τη λάθος πάσα του Λάσμε στην προτελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού.
Αστέρι
Και στην... ούγια Διαμαντίδης. Κρύο αίμα ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, εκτέλεσε την Μπαρτσελόνα με δύο μεγάλα σουτ και στήριξε τη μεγάλη προσπάθεια των συμπαικτών του με τον καλύτερο τρόπο. Είχε 12 πόντουςε , 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και μόλις 2 λάθη.
Aπογοήτευση
Η αντίδραση κόντρα στη ζώνη στοίχισε στον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά δεν υπήρξε αντίδραση. Η μπάλα κυκλοφορούσε χωρίς σχέδιο, υπήρχε μεγάλη ατολμία και εν τέλει οι πράσινοι απορυθμίστηκαν εύκολα μετά από ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο.
Σχόλιο
Ο τελικός τελείωσε, η λογική λέει ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να χάσει την Πέμπτη. Η μήπως όχι; Το σίγουρο είναι ότι και στο τέταρτο ματς θα χρειαστεί μεγάλη συγκέντρωση και φυσικά περισσότερη αποτελεσματικότητα όταν η Μπαρτσελόνα γυρίζει την άμυνά της σε ζώνη. Αλλο χαρτί δεν φαίνεται να έχει ο Πασκουάλ να παίξει.
Τα δεκάλεπτα: 20-10, 38-29 50-51, 65-63
Παναθηναϊκός: Μπράμος 14(2), Ματσιούλις 5(1), Ούκιτς 6(1τρ, 5ρ, 3κλ), Λάσμε 11(8ρ), Τσαρτσαρής 5(5λ), Διαμαντίδης 12(2), Γκιστ 9(1), Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 4
Μπαρτσελόνα: Σάδα, Χουέρτας, Αμπρίνες 6, Ναβάρο 17(3/9τρ), Γιασικεβίτσιους 13(3), Ουάλας 5(1), Ίγκλις, Λόρμπεκ 8, Τζαβάι 2, Τόμιτς 12(6/6δ, 9ρ) 

contra.gr