Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Και στη Θεσσαλονίκη παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου και το λεύκωμα του ΟΡ.ΦΕ.Ο


Η επόμενη παρουσίαση στην Κοζάνη
   Η παρουσίαση του προγράμματος του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου και του λευκώματος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. «40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ» που είχε αναβληθεί,  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με εξαιρετική επιτυχία στο βιβλιοπωλείο IANOS της Θεσσαλονίκης.

  Δημοσιογράφοι της συμπρωτεύουσας, τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού τύπου,  ηθοποιοί, μουσικοί, συντελεστές και  φίλοι του Φεστιβάλ Ολύμπου έδωσαν το «παρών», σε μία εκδήλωση που μετέφερε στο κοινό, κλίμα καλοκαιριού, πολιτισμού και φιλοξενίας στην Πιερία και στο...
αρχαίο θέατρο του Δίου.

   Παρουσία και του Γάλλου Προξένου κ. Christophe Le Rigoleur, ο κ. Αντώνης Κάλφας, ποιητής, φιλόλογος και επιμελητής του λευκώματος έλαβε το λόγο, μετά τον πρόλογο του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων και ενημέρωσης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κ.  Νίκου Πασχαλούδη και αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του Φεστιβάλ, που αποτελεί τη μείζονα εκδοχή του πολιτιστικού προσώπου της Πιερίας και θεσμό που  εδραιώθηκε στην πιερική γη και αποτελεί, πλέον, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Ο κ. Κάλφας επεσήμανε ακόμη πως το Φεστιβάλ αγωνίζεται για την ανάδειξη των προσωπικοτήτων του τόπου, που συμβάλλουν στην πολιτισμική του ανάπτυξη, καθώς και των συλλογικοτήτων που παρουσιάζουν αξιόλογη δράση, όπως το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, η Χορωδία Νέων Δήμου Δίου και το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Στη συνέχεια τόνισε πως παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, όπως η έλλειψη υποδομών, η απουσία πολιτισμικής πολιτικής και χρηματοδότησης, η πολιτισμική αγωγή των πολιτών χρειάζεται χρόνο για να φέρει αποτέλεσμα και πως αξίζει κάθε προσπάθεια που θα συμβάλλει σε αυτό. Τέλος, έκλεισε υποστηρίζοντας πως το θέατρο αποτελεί παιδαγωγικό μέσο, μία τροφή επιβίωσης και όχι πολυτέλειας.

   Ακολούθησαν οι κ.κ. Γιώργος Αρμένης, σκηνοθέτης και ηθοποιός και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ηθοποιός. Ο κ. Αρμένης συμμετέχοντας επί σειρά ετών στο Φεστιβάλ μίλησε για το δεσμό του ηθοποιού με τον τόπο της παράστασης, δίνοντας δε έμφαση στο ότι μέσα από τη φετινή και όχι μόνο διοργάνωση επιτυγχάνεται η κάλυψη όλων των πληθυσμιακών ομάδων, καθώς υπάρχει ποικιλία παραστάσεων και συναυλιών. Έπειτα, ο κ. Μαρκουλάκης έχοντας κατά νου τις μέχρι πέρυσι παραστάσεις του στο αρχαίο θέατρο, υπογράμμισε την από καρδιάς φιλοξενία του κόσμου και τη ζεστασιά του εκάστοτε κοινού. Όσο για το λεύκωμα, «scripta manent· είναι αυτό ακριβώς που θα αφήσει το πολιτιστικό στίγμα σε ολόκληρη την Πιερία». Και οι δύο έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Κώστα Μυστακίδη και σε όλο το διοικητικό συμβούλιο που μάχεται αφιλοκερδώς για τον πολιτισμό στα χρόνια της κρίσης.
  Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, μίλησε για την ανάγκη καταγραφής της επί 40 χρόνια πορείας του Φεστιβάλ. «Έφτασε ο καιρός να γίνει γνωστό και έξω από την Πιερία», δήλωσε και παρουσίασε τα δύο νέα στοιχεία στη διοργάνωση· αυτό της τιμώμενης χώρας -φέτος, η Νορβηγία- και του  «θεάτρου έπαινος» -φέτος ανήκει στον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Ακόμη, επισημάνθηκε πως το Φεστιβάλ εντάχθηκε και τελεί υπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)».

  Ο κ. Κώστας Μυστακίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολύμπου, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με ημερομηνία έναρξης την 6ηΙουλίου, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Μουσικές και τραγούδια θα ακουστούν από τους Νταλάρα, Γλυκερία, Βιτάλη, Locomondo, Αλεξίου και Νouvelle Sextete,Mητσιάς, Κότσιρας, Μικρούτσικος, Μπάσης, Ιωαννίδης, Καλούδης, Μποφίλιου, Alexander Rock OperaMαρινέλλα και Χατζή, ενώ οι θεατρικές παραστάσεις ανεβαίνουν από τα Θέατρο Νέου Κόσμου, Θεσσαλικό Θέατρο, Εταιρία Θεάτρου Αργώ, Ακροπόλ, Badminton, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, Κάρμεν Ρουγγέρη, Εθνικό Θέατρο και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Σχετικά με την τιμώμενη χώρα, τη Νορβηγία, έχουν προγραμματιστεί τέσσερις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, συναυλίες, έκθεση ζωγραφικής, αφήγηση παραμυθιών και αρχαιολογικές συζητήσεις. Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ομάδες της Πιερίας: η Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης «Πολυτονική», η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ι.Σακελλαρίδης» και το Θέατρο Πήγασος. Παρούσα και η συμπρωτεύουσα με την -μεταξύ των θεατρικών σχημάτων- Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
   Τέλος, η επόμενη και τελευταία παρουσίαση, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 στην Κοζάνη.

*Μετά το πέρας της εκδήλωσης έγιναν και οι παρακάτω δηλώσεις:
Αντώνης Κάλφας - επιμελητής του λευκώματος: «Το βιβλίο 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ   1972-2012 (Εκδότης: Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, Επιμέλεια: Αντώνης Κάλφας, Κείμενα: Αντ. Κάλφας, Ν. Γραίκος, Κλ. Γώττας, Γραφιστική επιμέλεια/σχεδιασμός: Σπύρος Τσιλιγκιρίδης) είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση σαράντα χρόνων (1972-2012) δράσης του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού της Πιερίας, του Φεστιβάλ Ολύμπου. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται προλογικά κείμενα (Γρηγόρης Παπαχρήστου, Ιάκωβος Τασχουνίδης), συνεντεύξεις και μαρτυρίες των συντελεστών του (Σάκης Τσιαμπέρας, Θανάσης Μπίντας, Γιώργος Μπούρος, Γιώργος Τάκας, Νίκος Πασχαλούδης).To φωτογραφικό υλικό αποτελείται από τέσσερις ενότητες με την παρουσίαση ενδεικτικών φωτογραφιών από την πλούσια διαδρομή των σαράντα χρόνων του Φεστιβάλ Ολύμπου: προγράμματα και φυλλάδια, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά γεγονότα, αρχαιολογικές ομιλίες κλπ. μέσα από τα οποία καταδεικνύεται το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων τις οποίες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Πιεριείς αλλά και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Ολύμπου παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, χάρη στο μεράκι και το δυναμισμό μιας ομάδας ανθρώπων αλλά και με τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, κατάφερε να επιβιώσει και να χαρίσει στους επισκέπτες του στιγμές ισχυρών αισθημάτων και ανάτασης. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπως πολύ ορθά υποστηρίζεται, η παρουσία του Φεστιβάλ Ολύμπου και του θεάτρου γενικότερα πρέπει να είναι εντονότερη, βαθύτερη και ουσιαστικότερη. Κι αυτό γιατί το θέατρο δεν κεφαλαιοποιείται μόνο στην ψυχαγωγία. Είναι, πρωτίστως, παιδαγωγικός θεσμός της πολιτείας. Κοντολογίς, όπως σωστά έχει επισημανθεί, «σε αυτήν την εμπόλεμη εποχή της κρίσης, της απολυτότητας, της αντιπαλότητας, των ιδεολογικών ανατροπών, της κατακρήμνισης της αλληλεγγύης και της φτώχειας, ο πολιτισμός, το θέατρο, είναι τροφή επιβίωσης, όχι πολυτέλειας». Ορισμένα από τα ονόματα όσων σχημάτων αλλά και καλλιτεχνών παρουσίασαν τη δουλειά τους στη σαραντάχρονη διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου: Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θέατρο Άττις/Θεόδωρος Τερζόπουλος, Θέατρο Τέχνης, ΘΟΚ, ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Μάνος Κατράκης, Μίνως Βολανάκης, Άννα Συνοδινού, Θανάσης Βέγγος, Κώστας Τσιάνος, Γιάννης Κακλέας, Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Σγούρος, Σεζάρια Εβόρα, Λουθ Καζάλ, Γιαν Γκαρμπάρεκ, Γκόραν Μπρέγκοβιτς κ.ά.».

Γιώργος Αρμένης - ηθοποιός, σκηνοθέτης: «Είμαι πάντα χαρούμενες όταν φθάνω εκεί κάτω από τον Όλυμπο, κάτω από αυτό το μαγικό βουνό των θεών μας. Η παραλία, οι άνθρωποι και το θέατρο βασικά. Πιστεύω πάντα ότι κάποια στιγμή οι αρχαιολόγοι θα το δουν με κέφι, με μεράκι και από καρδιάς, γιατί με το Φεστιβάλ μπορεί να αναπνεύσει όλη η Πιερία και να γίνει ένας τόπος για διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις. Γιατί για εμάς που παίζουμε, μας λείπει το κάτω διάζωμα, δεν ξέρω τι υπάρχει από κάτω, τι κάνουν, τι δείχνει. Όλα μπορούν σήμερα με το να το ακτινογραφήσουμε και να το δούμε. Να φτιαχτεί και να γίνει ένα κομψοτέχνημα γιατί έχει υπέροχο ήχο, είναι υπέροχο σημείο, είναι ένα αριστούργημα. Και θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε προς αυτό το σημείο, γιατί είναι τώρα σαράντα χρόνια πλέον. Εμείς οι καλλιτέχνες πορευτήκαμε και το πονάμε, εκεί είναι το σπίτι μας, πάμε και αισθανόμαστε όμορφα, γλυκά. Εκεί έχω τις πιο ωραίες αναμνήσεις από το Φεστιβάλ Ολύμπου. Και πάντα εύχομαι στα νέα παιδιά να περάσουν και αυτά μέσα από τέτοια βιώματα. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ  είναι υπέροχοι, όπως όλοι οι Πιεριείς».

Ελένη Γαβρή - διευθύντρια του ΙΑΝΟΥ:  «Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου και το βιβλιοπωλείο IANOS στην Αριστοτέλους, οργάνωσαν μια επιτυχημένη εκδήλωση ανακοινώνοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2013. Επίσης παρουσιάστηκε το λεύκωμα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, μια επετειακή έκδοση στην οποία καταγράφονται όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις των σαράντα χρόνων του ιστορικού Φεστιβάλ Ολύμπου. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε παρουσία των συντελεστών των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ, όπως και πολλών ηθοποιών. Με μεγάλη χαρά τα βιβλιοπωλεία IANOSσυμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση, στηρίζοντας τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου και γιορτάζοντας μαζί του τα 42 χρόνια λειτουργίας του. Καλή επιτυχία και φέτος».

ΦΩΤΟ:
  1. Από την παρουσίαση του Φεστιβάλ Ολύμπου στον ΙΑΝΟ, στη Θεσσαλονίκη
  2. Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Christophe Le Rigoleur παραλαμβάνει το λεύκωμα από τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου
  3. Ο καλλιτεχνικός διευθυντή του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Κώστας Μυστακίδης με τους ηθοποιούς Γιώργο Αρμένη και Θόδωρο Κατσαφάδο
  4. Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Νίκος Πασχαλούδης και ο κ. Αντώνης Κάλφας - επιμελητής του λευκώματος με το γνωστό γραφίστα κ. Σπύρο Τσιλιγγιρίδη
  5. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Γιώργος Αρμένης (στο μέση), παραλαμβάνει το λεύκωμα «40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ»
  6. Στην εκδήλωση ήταν και ο ηθοποιός κ. Κώστας Μαρκουλάκης