Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Εκτίμηση βάσεων: Στροφή στη νομική, λιγότεροι στις αστυνομικές σχολές


Λίγες ημέρες πριν ανακοίνωση των βάσεων, ο εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας της ΕΛΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού), Στράτος Στρατηγάκης, γράφει στο NEWS 247 για το τι πρέπει να περιμένουν φέτος οι υποψήφιοι..
Η διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στις ανώτατες σχολές απασχολεί κάθε χρόνο τους υποψηφίους, που προσπαθούν να βρουν απάντηση στο ερώτημα αν αρκούν τα μόρια που συγκεντρώνουν για να εισαχθούν στη σχολή των ονείρων τους.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων είναι τρεις: Ο αριθμός των προσφερομένων θέσεων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ο αριθμός των εισακτέων δηλαδή), οι επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις και οι επιθυμίες τους, που εκφράζονται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Ο αριθμός των εισακτέων άλλαξε πολύ φέτος, μετά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, που συρρίκνωσε τα ΤΕΙ και άλλαξε τις ισορροπίες μειώνοντας τις θέσεις στις θεωρητικές σχολές και αύξησε τις θέσεις στις θετικές.
Ο μεγάλος αδικημένος αυτής της ανακατανομής των θέσεων είναι οι υποψήφιοι από τα Τεχνικά Λύκεια, τα ΕΠΑΛ, που διεκδικούν θέσεις μόνο στα ΤΕΙ με ειδικό ποσοστό 21% και είδαν τις προσφερόμενες σ’ αυτούς θέσεις να μειώνονται κατά σχεδόν 30%.
Οι χειρότερες επιδόσεις εδώ και 10 χρόνια
Οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος ήταν οι χειρότερες της δεκαετίας και θα αποτελέσουν τον σημαντικότερο λόγο για την αναμενόμενη κατρακύλα των βάσεων.
Ο τρίτος παράγοντας που καθορίζει τη διαμόρφωση των βάσεων είναι οι επιθυμίες των υποψηφίων, που παραμένουν άγνωστες, τις μαθαίνουμε από τις προτιμήσεις των υποψηφίων που δημοσιεύονται εκ των υστέρων και είναι υπεύθυνες για τις κατά καιρούς εκπλήξεις που επιφυλάσσει η ανακοίνωση των βάσεων.
Είναι προφανές ότι οι μεταβολές στις προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ανιχνεύσιμες, αλλά όχι μετρήσιμες, αφού δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη μαζικότητα των φαινομένων που δημιουργούν.
Έτσι αναμένεται να κυριαρχήσει και φέτος η προσπάθεια των υποψηφίων να μη μετακινηθούν σε άλλη πόλη για τις σπουδές τους, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Έχουμε, όμως, και μετακινήσεις ανάμεσα στις σχολές του ίδιου πεδίου.
Βάσεις ανά πεδίο
Έτσι στο 1ο πεδίο παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μαζικής στροφής προς τις νομικές σχολές και αδιαφορία για τα παιδαγωγικά, που μέχρι πριν λίγα χρόνια μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των υποψηφίων.
Στο 4ο πεδίο οι υποψήφιοι στρέφουν την πλάτη στις σχολές των πολιτικών μηχανικών, λόγω της κρίσης στην οικοδομή. Επιλέγουν τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και τους μηχανολόγους.
Στο 5ο πεδίο είναι εντυπωσιακή η μείωση του αριθμού των υποψηφίων που επιλέγουν τις αστυνομικές σχολές, αφού η εισαγωγή τους στη σχολή δύο χρόνια μετά, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους υποψηφίους. Είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτά που λέγονται, αφού αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη.
Έτσι φαίνεται ότι οι υποψήφιοι δεν πίστεψαν ότι σε δύο χρόνια θα φοιτήσουν στη σχολή αν πετύχουν φέτος και μείωσαν τις αιτήσεις προς την αστυνομία στο μισό.
Στις στρατιωτικές σχολές η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 30% θα δικαιολογούσε άνοδο των βάσεων. Οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων θα δικαιολογούσαν μεγάλη πτώση των βάσεων. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων αν αναμένουμε να δώσει σταθερότητα ή μικρή πτώση στις βάσεις των στρατιωτικών σχολών.
Οι εκτιμήσεις μας στηρίχτηκαν στον αριθμό των εισακτέων και στις επιδόσεις των υποψηφίων. Δεν υπολογίστηκαν οι επιθυμίες τους, παρά μόνο ως τάση, αφού δεν είναι μετρήσιμες. Οι εκτιμήσεις μας έχουν περιθώριο + ή - 100 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές.



news247.gr