Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αλήθειες και ψέματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από την "ένοχη" μελιτζάνα στην ημιμάθεια και την επιστημονική γελοιοποίηση


Η μελιτζάνα, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, εμπεριέχει νικοτίνη. Κι είναι ένα από τα λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά κι εμπεριέχουν νικοτίνη. Με πρώτο δεδομένο, ότι οι άνθρωποι καπνίζουν για την νικοτίνη...
αυτό την κάνει εκ προοιμίου ένοχη ή έστω ύποπτη, για εθισμό; Η σκέψη αυτή θυμίζει - έστω και με μία δόση υπερβολής και χιούμορ - το λογικό ατόπημα "ο αστυνομικός είναι όργανο... το μπουζούκι είναι όργανο... άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι"...
Δεδομένο Νο2, οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από τις τοξικές ουσίες του συμβατικού τσιγάρου, τις οποίες οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν, πως δεν περιέχουν τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Δεδομένο Νο3, εκ των πραγμάτων, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες για τις επιδράσεις του στην υγεία.
Έλληνες επιστήμονες και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Nobacco, δεν βαφτίζουν "άγιο" το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αναλύουν όμως τις επιπτώσεις του στον οργανισμό, με τα υπάρχοντα δεδομένα και υποστηρίζουν, ότι ο συμβατικός καπνιστής έχει δικαίωμα σε μία εναλλακτική λύση ελάττωσής του, με κάτι πολύ λιγότερο βλαβερό, ζητώντας ενημέρωση για το κοινό και υποστηρίζοντας την έρευνα για την ανάπτυξη ποιοτικών υγρών αναπλήρωσης.

"Δεν είναι θεραπεία, δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν"

Τον δικαιολογημένο - ή μη - πανικό που έχει προκληθεί, για διάφορους λόγους, γύρω από το άτμισμα και την εισπνοή του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων επιχειρεί να κατευνάσει, ερμηνεύσει, αξιολογήσει, ανοίγοντας τον διάλογο με τα ΜΜΕ, την επιστημονική κοινότητα και την Πολιτεία, η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, Nobacco, υπογραμμίζοντας πως ακόμα, υπάρχουν πολλά που χρήζουν απαντήσεων.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάρκος Μαρκόπουλος, "κήρυξε" την έναρξη του διαλόγου, για ένα προϊόν που ήδη έχει κατακτήσει τις παγκόσμιες αγορές. "Η υπόθεση τσιγάρο αφορά τη δημόσια υγεία. Για κάποιους είναι εμπορική απειλή. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία τεχνολογική ανακάλυψη, ένα καταναλωτικό προϊόν, που έχει αλλάξει τη ζωή μας. Δεν έχει καπνό, δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, δεν είναι θεραπεία, δεν έχει τα συστατικά του συμβατικού τσιγάρου. Παρουσιάζεται όμως ως καπνικό προϊόν, με τη διάθεση και εμπορία του να είναι ελεύθερες", σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η κυκλοφορία του βρίσκει αναχώματα, καθώς αγγίζει δύο πανίσχυρες βιομηχανίες, αυτή του καπνού κι εκείνη της απεξάρτησης από τον καπνό.
"Όμως, έρχεται να αντικαταστήσει τον καπνό. Η αλήθεια είναι ότι το καλύτερο είναι να μην καπνίζουμε, να μην ατμίζουμε. Όμως όταν αντικαθιστά το τσιγάρο, μειώνει κατά πολύ τη ζημιά στην καρδιά και τους πνεύμονες. Δεν υπάρχει καμία μελέτη, που να αποδεικνύει πως το άτμισμα βλάπτει τους παθητικούς καπνιστές. Όταν κάθε χρόνο, έχουμε 5.000.000 θανάτους από τσιγάρο, ποιος έχει το δικαίωμα, να βάζει εμπόδια στην προώθηση ενός προϊόντος που είναι τώρα στην ακμή του;", διερωτήθηκε.
Ο κ. Μαρκόπουλος έκανε λόγο για ανυπαρξία πλαισίου στην Ελλάδα, με την αρμόδια Επιτροπή να μην έχει ακόμα καταλήξει στη διαμόρφωσή του, ενώ ανακοίνωσε τη συμφωνία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών για την έρευνα πάνω στην ανάπτυξη ποιοτικών υγρών αναπλήρωσης.

"Διερευνώντας τις αλήθειες"

Για την αλλαγή του στερεοτύπου και την ανάγκη ύπαρξης απάντησης στις απορίες σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μέσω της έρευνας έκανε λόγο ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος. Δίνοντας τον τίτλο "Διερευνώντας τις αλήθειες" στην ομιλία του, ο κ. Παπαπετρόπουλος αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιούνται σε πραγματικό μοντέλο, με την εισπνοή μόνο ατμού, την εισπνοή τσιγάρου και την εισπνοή ατμού ηλεκτρονικού τσιγάρου με σημείο αναφορά τη φλεγμονή/βλάβη/επίδραση στους πνεύμονες.
Στις τρεις ημέρες, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί πράγματι μεγαλύτερη βλάβη στο αναπνευστικό. Στις τρεις εβδομάδες όμως, σχεδόν εξαφανίζονται, τη στιγμή που του συμβατικού αυξάνονται δραματικά. "Σημαντικό είναι προφανώς, το με τι συγκρίνουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν το συγκρίνουμε με τον αέρα που έχει στον Όλυμπο, προφανώς έχει μεγαλύτερη επίδραση στο αναπνευστικό", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μένουν ακόμα πολλά θέματα να απαντηθούν ερευνητικά, όπως το τι κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην καρδιά, τα νεφρά και πώς επιδρά σε όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και μη. "Γίνονται προσπάθειες να απαντηθούν τα ερωτήματα, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος".

Αλήθειες, ψέματα και επιστημονική γελοιοποίηση

Ο καρδιολόγος, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, παρέθεσε τα δραματικά στοιχεία από τη χρήση του συμβατικού τσιγάρου.
Σχεδόν 700.000 θάνατοι τον χρόνο στην Ευρώπη, 480.000 στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, 1 δισ. τον 21ο αιώνα μόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Περισσότεροι από το 80% όσων επιχειρούν να το κόψουν, με τα υπάρχοντα μέσα, αποτυγχάνουν. "Τι να γίνει με αυτούς; Βασική αρχή είναι, ότι τα προϊόντα ελάττωσης με αντικατάσταση του καπνίσματος είναι λιγότερο βλαβερή συνήθεια, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί έναν συμβιβασμό, αφού και αυτά ενέχουν κινδύνους", σημείωσε, λέγοντας "ναι" στο δικαίωμα του καπνιστή να επιλέξει το κατάλληλο γι'αυτόν μέσο, αλλά και στο δικαίωμα των νομοθετών, της Πολιτείας και των ΜΜΕ για ενημέρωση.
Ο κ. Φαρσαλινός μίλησε για ανακρίβειες - μισές αλήθειες, άρα ψέματα γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτές είναι οι φήμες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας περί έκρηξης ηλεκτρονικού τσιγάρου, με αποτέλεσμα τον υποτιθέμενο τραυματισμό του ατμιστή, το υγρό που συσσωρεύεται στον πνεύμονα και η επιστημονική γελοιοποίηση περί εισπνοής γλυκερίνης, που προκαλεί λιποειδή πνευμονία. "Ένας 34χρονος καπνιστής, για 16 χρόνια, που κάπνιζε 30 τσιγάρα ημερησίως, πριν 16 μήνες αποφάσισε να διακόψει το κάπνισμα. Ακούγοντας ένα ρεπορτάζ για τις βλαπτικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ξανα-άρχισε το κάπνισμα", είπε.
Αλήθειες: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει τοξικές ουσίες περισσότερο από 1.000 φορές μικρότερες από το συμβατικό τσιγάρο. Οι νιτροζαμίνες, το βασικό συστατικό του τσιγάρου, υπάρχει στις τσίχλες νικοτίνης σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Ακόμη, τα βαρέα μέταλλα που εντοπίστηκαν (μόλυβδος, χρώμιο, νικέλιο, χαλκός) στα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σε ποσότητες πολύ μικρότερες από τα φαρμακευτικά εισπνεόμενα σκευάσματα.
Συμπεράσματα: "Μένουν ακόμα πολλά να δούμε. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό. Δεν απαιτούνται καν μακροχρόνιες έρευνες. Φτάνουν οι υπάρχουσες και οι γνώσεις που ήδη έχουμε", πρόσθεσε, αποδίδοντας την αντίδραση γύρω από την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη φαρμακευτική κοινότητα, που ενοχλείται από το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, αλλά δημιουργήθηκε από έναν Κινέζο φαρμακοποιό στο εργαστήριό του και στον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος διακοπής του καπνίσματος, άρα να υπάρξουν απώλειες για τις βιομηχανίες καπνού.

Οι τοξικές ουσίες του συμβατικού δεν υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στη μελέτη 1.000 δειγμάτων για την ανάλυση των ουσιών - διαλυμάτων αναπλήρωσης. Κατόπιν ταξινόμησης αυτών των ουσιών, προκύπτει ότι όλα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο ατμιστή και για το περιβάλλον. Ανάλυση επίσης αρκετών ουσιών που προέκυψαν από την καύση του συμβατικού τσιγάρου έδειξαν, ότι οι νιτροζαμίνες υπάρχουν σε μηδαμινά επίπεδα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ πολυκυκλικά, αρωματικά και άλλα επικίνδυνα συστατικά του καπνού, δεν υπάρχουν καθόλου στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Από τη  μεριά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Χηεμίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς, αναφέρθηκε στην πρόκληση του ακαδημαϊκού χώρου της Ελλάδας, να καταθέσει προτάσεις και ιδέες για χρηματοδότηση. Η συνεργασία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την εταιρεία, μετρά ήδη ενάμιση χρόνο και έχει στόχο την αναζήτηση και ανάπτυξη υγρών υψηλής ποιότητας, την πιστοποίηση της διαδικασίας, τον έλεγχο των συστατικών, τη συνεργασία με άλλα εργαστήρια και την εξαγωγή στο εξωτερικό όσων από αυτά τα υγρά πιστοποιηθούν.  

"Σκάνδαλο! Τον τάιζε 25 χρόνια ιμάμ", φωνάζουν οι Melijanistas

Με απόλυτα χιουμοριστική διάθεση, η ομάδα Melijanistas δημιούργησε ένα βίντεο, με στόχο την ενημέρωση γύρω από τις επιπτώσεις της νικοτίνης στον οργανισμό.
Τι είναι όμως η νικοτίνη; Πρόκειται για ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, κυρίως στον καπνό και σε πολύ πιο μικρές ποσότητες στις ντομάτες, τις πατάτες, τη μελιτζάνα και την πράσινη πιπεριά. Όταν απορροφάται σε μικρή ποσότητα, είτε από τα τσιγάρα και τα πούρα είτε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί να προκαλέσει την υποκίνηση, του συναισθήματος της χαλάρωσης, της ηρεμίας και της ευεξίας.
Τα αποτελέσματά της μπορούν να διαρκέσουν από μερικά λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Η παρούσα διαθέσιμη βιβλιογραφία δείχνει ότι η νικοτίνη με αυτόνομη μορφή δεν προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου στον υγιή ιστό και δεν έχει καμία μεταλλαξιογονική ιδιότητα.


news247.gr

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης