Μια νέα ελληνική κωμική σειρά κάνει πρεμιέρα, με τον διάσημο σεναριογράφο να επιστρέφει στην τηλεόραση μετά από πολλά χρόνια δημιουργικής σιωπής
Είναι η τηλεόραση το μέσο που αντικαθιστά στην Ελλάδα επάξια τον (η πιο κλισέ φράση ever) παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο; Όσες ενστάσεις και αν μπορεί κανείς να προβάλει, η απάντηση είναι κατηγορηματικά “ναι”! Ένας τριαντάρης σήμερα έχει να αναπολήσει δεκάδες χρόνια, εκατοντάδες σειρές και εκατομμύρια ατάκες, όλες copy paste από την τηλεόραση, η οποία γιγαντώθηκε, μεγαλούργησε, τερατούργησε και πρόσφατα αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει λόγω κρίσης!
Σήμερα, η τηλεόραση έχει να υπερηφανεύεται πως εκτός από αμεσότητα, ευκολία, μηδέν κόστος για τον τηλεθεατή, διαθέτει και πλούσιο παρελθόν, που για την πιο νέα γενιά είναι οι αναμνήσεις παιδικών και εφηβικών της χρόνων. Από τους “Απαράδεκτους” και τις “Τρεις Χάριτες”, στο αξιολάτρευτα αλλοπρόσαλλο “Της Ελλάδος τα παιδιά”, το Dolce Vita, τους “Δύο Ξένους”, τα “Εγκλήματα” και αμέτρητες άλλες κωμικές σειρές που έχουν γίνει τόσο κλασικές, όσο ίσως και οι κωμωδίες του κινηματογράφου. Ταυτόχρονα, μέσα από την τηλεόραση ανδρώθηκαν σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί που με τον ελληνικό κινηματογράφο πάντα σε λήθαργο ή ακόμη χειρότερα σε επιθανάτιο ρόγχο, δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους και να προσφέρουν ψυχαγωγία.
Αν η πρώτη δεκαετία της ιδιωτικής τηλεόρασης ανέδειξε λοιπόν ξεκαρδιστικές πένες της (άλλη μια νεόκοπη έννοια) ελληνικής μυθοπλασίας, με σημεία αναφοράς τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Χάρη Ρώμα, τον ιδιοφυή Λευτέρη Παπαπέτρου (που αντέχει στο χρόνο και είναι ο ιθύνων παρανοϊκός νους πίσω από το Παρτάλι) και χωρίς αμφιβολία τα δίδυμα Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου καιΑλέξανδρου Ρήγα-Δημήτρη Αποστόλου, από το 2000 και ύστερα ένα όνομα ξεχώρισε στην κωμωδία.
Η πρώτη του απόπειρα κατάφερε να μείνει στη συνείδηση των τηλεθεατών,για την ατάκα που συνδυαζόταν με αριστοτεχνικό τρόπο με την κωμική κατάσταση και όλα έδεναν σε ένα σουρεάλ, αλλά ταυτόχρονα κάπως βγαλμένο από την ελληνική φυσιολογική πραγματικότητα αποτέλεσμα. Κι αν η σειρά “Σαββατογεννημένες” μας τον σύστησε (και αποτέλεσε μια από τις πιο πολυπαιγμένες σε επανάληψη κωμικές σειρές), το “Παρά 5'” έκανε τη διαφορά. Η σειρά μυστηρίου, περιπέτειας και πάνω απ' όλα γέλιου, δημιούργησε φανατικό κοινό και πέρασε στην ιστορία σαν μια από τις καλύτερες κωμικές σειράς όλων των εποχών. Κάθε επεισόδιο στις δύο σεζόν που προβλήθηκε έκανε μεγαλύτερη τηλεθέαση από το προηγούμενο. Ειδικά τη δεύτερη σεζόν, 1 στους 2 τηλεθεατές παρακολουθούσε το νέο επεισόδιο του Γιώργου Καπουτζίδη κάθε εβδομάδα.
Το δραματικό και ευφυές φινάλε (είναι από τις λίγες σειρές στην Ελλάδα που είχαν όντως φινάλε με νόημα και περιεχόμενο) τον Ιούνιο του 2007 σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης που έφτασε το 66%. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς έκλεινε με μια αποφώνηση που μάλλον εξηγεί πως πέρασαν 8 χρόνια πριν συναντήσουμε και πάλι δείγμα γραφής του σεναριογράφου στη μικρή οθόνη: “Πέρασες τόσα χρόνια μπροστά σε μία τηλεόραση. Νόμιζες πως τα πιο περίεργα, τα πιο σπάνια και τα πιο σημαντικά είναι εκεί μέσα, στο γυαλί. Δεν είναι έτσι. Η ζωή, η αλήθεια, είναι έξω από αυτό. Κλείσ' τη” αφηγούνταν με τόνο μάλλον αυτοβιογραφικό.
Έκτοτε έιδαμε τον Γιώργο Καπουτζίδη να παρουσιάζει την ελληνική Eurovision που διοργανώθηκε στην Αθήνα το 2006, να αναλαμβάνει ρόλο παρουσιαστή σε μια σειρά από τηλεοπτικές εκπομπές (Just The 2 Of Us, The Twenty κτλ) και φυσικά να πρωταγωνιστεί σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις. Ούτε λόγος όμως για νέο σενάριο, νέα σειρά. Ίσως η στρατηγική να είναι επιτυχημένη, αφού είναι σαφέστατα απαραίτητος ένας χρόνος απόσταση, από μια δουλειά με τόσο μεγάλη επιτυχία.
Η σύσταση της... Εθνικής Ελλάδος
Με το MEGA να ποντάρει πολλά στη νέα σειρά και φυσικά το όνομα Καπουτζίδης να της δίνει μια πρώτης τάξεως ώθηση, η “Εθνική Ελλάδος” κάνει πρεμιέρα την Τρίτη φιλοδοξώντας να γίνει το τρίτο sequel μιας λαμπρής και αξιοζήλευτης πορείας στην ελληνική τηλεόραση μετά τις “Σαββατογεννημένες” και το “Πάρα 5'”.
news247.gr
Kaferini
η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης