Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Παγκρατίου Αθλήματος στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης από τον σύλλογό μας με αθλητές του συλλόγου και τον επικεφαλής Προπονητή-Δάσκαλο κ.Γιάννη Τοπαλίδη..
-Μέσα σε ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί-δάσκαλοι γνώρισαν τα Αθλήματα που καλλιεργεί η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΟΠΑ, τα (ΠΑΛΑΙΣΜΑΤΑ-ΠΟΛΥΔΑΜΑ-ΑΓΩΝ ΗΜΙΕΠΑΦΗΣ -ΑΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ).
-Η καθόλα αναλυτική περιγραφή θεωρητική και πρακτική έλυσε τις απορίες για τον τρόπο που σήμερα ασκούνται η αθλητές – μαθητές του συλλόγου αναπτύσσοντας ικανότητες ουσιαστικής ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΙΣΧΥΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, μέσα από την ρεαλιστική προπόνηση-εκπαίδευση που βιώνουν στο προπονητήριο του συλλόγου.
-Παράλληλα τονίστηκε το δικαίωμα που έχουν οι πρωταθλητές μας για την μοριοδότηση τους από την ΓΓΑ και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Το Παγκράτιο άθλημα, ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα κατά την αρχαιότητα και το θεωρούσαν ως πολεμική τέχνη. Ήταν θεαματικό, επειδή οι αθλητές εφάρμοζαν όλες τις λαβές της πάλης, όλα τα χτυπήματα της πυγμαχίας κι επί πλέον κλωτσιές, με αποτέλεσμα τις γρήγορες εναλλασσόμενες φάσεις και τις συχνές πτώσεις.
Το παγκράτιο αποτελούσε μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ειδικά στη Σπάρτη διοργανώνονταν αγώνες Παγκρατίου και για τις γυναίκες. Τις πρώτες πληροφορίες για το Παγκράτιο αντλούμε από τους μύθους και τις παραδόσεις: Με το Παγκράτιο ο Θησέας νίκησε τον μινώταυρο και ο Ηρακλής το λιοντάρι της Νεμέας.
Το Παγκράτιο συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 648 πχ. Ήταν αδιανόητο να υπάρξουν αγώνες, χωρίς να συμπεριληφθεί το Παγκράτιο. Μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια έπαιζαν Παγκράτιο σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, στον Εύξεινο Πόντο και στη Μέση Ανατολή. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της ποικιλίας και της αγωνίας που προκαλούσε στους θεατές. Αυτά τα χαρακτηριστικά , άλλωστε δείχνει το όνομά του :<<αυτός που επικρατεί πλήρως>>.
Τους κανόνες του Παγκρατίου οριστικοποίησε ο Λεύκαρος από την Ακαρνανία. Οι αθλητές αγωνίζονταν σε κατηγορίες με βάση την ηλικία τους. Οι αγώνες πάντα γίνονταν κατά την διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων και κυρίως στα ΟΛΥΜΠΙΑ, τα ΠΥΘΙΑ, τα ΙΣΘΜΙΑ, τα ΝΕΜΕΑ και τα ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ.
Οι Παγκρατιαστές διακρινόταν από τους αθλητές των άλλων αθλημάτων, είχαν ειδικούς τρόπους συμπεριφοράς, ειδική διατροφή, κόμμωση και φροντίδα του σώματός τους. Τα έπαθλα των Παγκρατιαστών ήταν μεγαλύτερης αξίας και πολύ μεγαλύτερα από ότι των νικητών των άλλων αγωνισμάτων.
Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Παγκράτιο διαδόθηκε στην Ινδία και πιστεύετε πως από εκεί έφτασε στις χώρες της Άπω Ανατολής και αποτέλεσε των πρόγονο των Ανατολικών Πολεμικών τεχνών όπως είναι το Καράτε, το Ταε-κβο-ντό και άλλα.
-Το 1996 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος Ε.Ο.Π.Α, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την Γ.Γ.Α.Το Παγκράτιο έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές χώρες του εξωτερικού. Για την ορολογία στο Παγκράτιο χρησιμοποιείτε η Αρχαία Ελληνική γλώσσα.
Το άθλημα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και χαρακτηρίζεται από κυριολεκτικά εκατοντάδες λαβές και τεχνικές. Οι κανονισμοί προστατεύον τους αθλητές όσο γίνετε από τους ενδεχόμενους τραυματισμούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Παγκράτιο δεν έχουν υπάρξει ποτέ τραυματισμοί τόσο σοβαροί όπως στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, και άλλα δημοφιλή αθλήματα. Σκοπός της Ομοσπονδίας Παγκρατίου είναι η καλλιέργεια, διάδοση, προαγωγή κι οργάνωση του αθλήματος στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη αγωνιστική του μορφή, η προσέλκυση των νέων και η ανάπτυξη Ολυμπιακού Πνεύματος.
-Τους αθλητές συνόδευσαν και οι γονείς τους που διαρκώς είναι στο πλάι μας και μας συμπαραστέκονται.
-Ένα βιβλίο των ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ ΘΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ και ΒΡΑΝΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ έκανε δώρο ο Γ.Α.Σ ΟΛΥΜΠΙΟΣ στον σύλλογο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ για την πιο πληρέστερη και επιστημονικότερη ενημέρωση των Δασκάλων των παιδιών μας.
-Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Παιδείας για την άδεια εισόδου και παρουσιάσεως του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ στα σχολικά συγκροτήματα.
Τον Διευθυντή του σχολείου κ.Κοσκινά Χρήστο το Διδακτικό προσωπικό των σχολείων για την φιλοξενία και φυσικά τους γονείς των παιδιών που πήραν μέρος στην επίδειξη και όλους τους συμπολίτες που μας σέβονται και βοηθούν το έργο μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σαιτ της ΕΟΠΑ στο ιντερνέτ η επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ:2351077729 κιν.6946328937
Kaferini
η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης