Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ESM: Πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στην Αθήνα


Το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα άναψε, όπως αναμενόταν, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας..

Η απόφαση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ είχε προεξοφληθεί, καθώς η Αθήνα ολοκλήρωσε την εφαρμογή της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές.
Mετά και την τυπική αυτή διαδικασία, η προσοχή στρέφεται στο Eurogroup, καθώς, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν αποτελεί επίσημο θέμα της ατζέντας της συνεδρίασης, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση οριστικοποίησης της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων, η υλοποίηση των οποίων ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

H ανακοίνωση του ESM

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων. Το ποσό που εκταμιεύεται θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για την εξυπηρέτηση του χρέους και εν συνεχεία για τη συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκών projects.
«Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση της δόσης αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα, όπως επιβεβαιώνεται από την υλοποίηση της πρώτης λίστας των προαπαιτούμενων. Μεταξύ αυτών συμπεριλήφθηκαν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη στήριξη της εν εξελίξει διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εάν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος πως οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς θα οδηγήσουν την οικονομία στον δρόμο της βιώσιμης ανάκαμψης», δήλωσε ο πρόεδρος του ESM, Klaus Regling.
Tα 2 δισ. ευρώ αποτελούν τη δεύτερη εκταμίευση της αρχικής υπο-δόσης των 16 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Η πρώτη εκταμίευση των 13 δισ. ευρώ είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Αυγούστου και πλέον απομένει 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι διαθέσιμο αμέσως μόλις καλυφθεί και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων δράσεων.


Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης