Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Στις 10 πιο έξυπνες χώρες του κόσμου η Ελλάδα με βάση τους επιστήμονές της


Αν θέλουμε να λύσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας –από την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια, μέχρι τη μη διάδοση των πυρηνικών– θα χρειαστούμε περισσότερους επιστήμονες..

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατέγραψε τα νέα πτυχία σε 40 από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου και έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας 2015», η οποία περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι το 2012.

Η κατάταξη γίνεται με βάση το ποσοστό των πτυχίων στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά (όλα αυτά ονομάζονται με μία λέξη STEM) που απονέμονται κατά κεφαλήν, έτσι ώστε να είναι δίκαιη μια σύγκριση μεταξύ χωρών με διαφορετικούς πληθυσμούς.

Εδώ είναι οι 10 από τις πιο έξυπνες χώρες του κόσμου, σε σχέση με τα πτυχία STEM:

10. Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία το 25% των φοιτητών αποφοιτούν με πτυχίο STEM. Η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό κατόχων διδακτορικού (72%) που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης, από τις 40 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.


9. Αυστρία

Η Αυστρία (25%) έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σε εργαζομένους.


8. Μεξικό

Η χώρα ανέβηκε από το 24% το 2002, στο 25% το 2012, παρά την κατάργηση φοροαπαλλαγών για επιχειρηματικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη από την κυβέρνηση.


7. Εσθονία

Η Εσθονία (26%) έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών αποφοίτων STEM, που έφτασε το 41% το 2012.


6. Ελλάδα

Η Ελλάδα (26%) δαπάνησε μόνο το 0,08% του ΑΕΠ της στην έρευνα το 2013, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που αναφέρθηκαν μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών – και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το ποσοστό των πτυχίων STEM μειώθηκε από 28% το 2002, σε 26% το 2012.


5. Γαλλία

Στη Γαλλία (27%), οι περισσότεροι ερευνητές απασχολούνται από τη βιομηχανία και όχι από την κυβέρνηση ή τα πανεπιστήμια.


4. Φινλανδία

Η Φινλανδία (28%) δημοσιεύει περισσότερες έρευνες σχετικά με τα φάρμακα απ' όσο για οποιονδήποτε άλλο τομέα.


3. Σουηδία

Η Σουηδία (28%) βρίσκεται πίσω από τη Νορβηγία στη χρήση υπολογιστή στη δουλειά. Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων χρησιμοποιούν υπολογιστές στη δουλειά τους.


2. Γερμανία

Η Γερμανία (31%) είχε την τρίτη υψηλότερη ετήσια αποφοίτηση πτυχιούχων STEM, με περίπου 10.000 άτομα. Αυτό την κατατάσσει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα (παρά τους πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς των χωρών αυτών).


1. Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα (32%) είχε τη μεγαλύτερη πτώση, από 39% το 2002, παρ' όλα αυτά, η χώρα διατήρησε τη θέση της στην κορυφή της λίστας του ΟΟΣΑ.



 

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης