Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

5 διαμαρτυρίες που έγραψαν ιστορία το 2015


Μέσα στο 2015, έλαβαν χώρα χιλιάδες διαμαρτυρίες, με τον κόσμο να αποδεικνύει πως όπου υπάρχει πρόβλημα αντιδρά και μάλιστα, βρίσκοντας τον κατάλληλο τρόπο..
Χρησιμοποιώντας την φαντασία τους, οι διαδηλωτές έδειξαν πως μπορούν να εκφράσουν την αντίθεση τους σε θέματα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη βία. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες διαμαρτυρίες που έγιναν την χρονιά που φεύγει και που καθήλωσαν το βλέμμα όλου του πλανήτη.


Η καλλιτεχνική διαμαρτυρία με τον «Ματωμένο Καθρέφτη»: Τον Ιούνιο, ο καλλιτέχνης Jordan Eagles, παρουσίασε το τελευταίο του έργο, με τίτλο «Ματωμένος Καθρέφτη», το οποίο έφτιαξε από το αίμα 9 ανδρών που έκαναν σεξ με άλλους άνδρες, θέλοντας να θίξει την διάκριση που ο νόμος σχετικά με την δωρεά αίματος προβάλλει, καθώς από το 1977, έχει αποφασιστεί πως όποιος άντρας κάνει σεξ με άντρα, αποκλείεται από το να γίνει δότης αίματος. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο νόμος άλλαξε, επιτρέποντας τη δωρεά αίματος από άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, αφού όμως περάσουν έναν χρόνο αποχής.




Το τρέξιμο των ταύρων: Ακτιβιστές γύρω από τα δικαιώματα των ζώων, αποφάσισαν να αντιδράσουν σχετικά με το γνωστό φεστιβάλ San Fermín, που γίνεται κάθε Ιούλιο στην Παμπλόνα της Ισπανίας και είναι γνωστό σαν «Το τρέξιμο των Ταύρων». Έτσι, αφού έβαψαν κόκκινα τα σώματα τους, ξάπλωσαν στους δρόμους της παραπάνω πόλης, ζητώντας να μπει ένα τέλος σε αυτήν την παράδοση, η οποία όπως λένε βλάπτει και κακοποιεί τους ταύρους.


Ο ζωγραφισμένος ήλιος γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου: Μέλη της Greenpeace, ζωγράφισαν έναν ήλιο γύρω από το γνωστό αξιοθέατο της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, στις 11 Δεκεμβρίου. Οι διαδηλωτές, έριξαν κίτρινη μπογιά στον δρόμο χρησιμοποιώντας τα ποδήλατά τους και επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να παρασύρουν την μπογιά στους δρόμους.



Τα ραμμένα στόματα των προσφύγων: Μετανάστες και πρόσφυγες έραψαν τα στόματα τους, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στις 23 Νοεμβρίου, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, καθώς οι αρχές τους άφησαν σε ουδέτερη περιοχή στα σύνορα, μετά από τον ισχυρισμό πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, πως θα μπορούσαν να τους δεχτούν μόνο αν ήταν «πρόσφυγες πολέμου» από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία.



Η διαμαρτυρία των εργαζομένων στην Ταϊβάν: Φορώντας λευκές μάσκες και πορτοκαλί στολές, οι εργαζόμενοι στην Ταϊβάν, ξάπλωσαν στον δρόμο, έξω από ένα υπουργείο την Ταϊπέι, στις 26 Οκτωβρίου, διαδηλώνοντας κατά των συνθηκών εργασίας, αλλά και ορισμένων μαζικών απολύσεων που έγιναν σε μόνιμους και συμβασιούχους υπαλλήλους, ψιθυρίζοντας τα σύνθημα «Δώστε μας πίσω ετήσιο εισόδημα» και με τις άσπρες μάσκες τους, να συμβολίζουν την σιγή του εργάτη.


Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης