Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο νέος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ...
των 28 και του Αχμέτ Νταβούτογλου για τοπροσφυγικό. Κοινή συνισταμένη στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ήταν βέβαια το... προφανές. Ότι δηλαδή η ιστορική αυτή συμφωνία θα έχει... νόημα μόνο εάν εφαρμοστεί.Πιο αναλυτικά, στο τελευταίο προσχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ που παρουσιάστηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό, εμπεριέχονταν προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:
1) Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας
2) Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου
3) Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές
4) Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.
Αυτό βέβαια αφήνει ένα μεγάλο ερώτημα να πλανάται. Κι αυτό έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και δεν τους... πιάνει η σημερινή συμφωνία, που όπως προαναφέραμε θα ισχύει από την προσεχή Κυριακή, 20 Μαρτίου.
"Ιστορική" χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τους ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
"Είναι μια ιστορική ημέρα επειδή καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ" είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία επιστροφής από τη Δευτέρα μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία εξέφρασε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μερκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τρόπος υλοποίησής της θα είναι υπό έλεγχο. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μέρκελ ανέφερε ότι η επιστροφή θα γίνει μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ο τρόπος λειτουργίας του οποίου είναι ακόμη υπό διαβούλευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό.
Η Α. Μερκελ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να παραμένουν εκεί και τους απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν. Αναφερόμενη στο ζήτημα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ανέφερε πως η Ελλαδα μέσω της διμερούς συμφωνίας για την επαναπροώθηση την έχει αναγνωρίσει τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει στο σύνολο της τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
Ως προς την Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ταχείας επίλυσης του κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι θα εξαρτηθεί από το αν και πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό. Η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερβαίνει μεγάλες κρίσεις δηλωσε επίσης η Α. Μερκελ.
Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης