Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Τσίπρας-Γιούνκερ: Το Brexit δείχνει πόσο ανόητοι ήταν όσοι ήθελαν Grexit


Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τόσο το Brexit, όσο και το Grexit από τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό στην κοινή συνέντευξη Τύπου..
που παραχώρησαν οι δύο άνδρες μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την αρχή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι «ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό». Ωστόσο, πρόσθεσε, η εξέλιξη αυτή δείχνει το «οριακό σημείο» στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ. «Πέρυσι τέτοιο καιρό κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit και σήμερα φαίνεται πόσο ανόητα και κοντόφθαλμα ήταν τα σχέδια αυτά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας εκ νέου ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε μια πραγματική κρίση και πρέπει να επαναπροσδιορίσει το όραμα της. Δεν πρέπει να σώζουμε στο παρα πέντε καταστάσεις αρνητικές. Χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη και πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι αυτό. Στο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη».
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν «ανόητη» η επιθυμία για Grexit και ο ίδιος ήταν πάντοτε αντίθετος. «Η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν είναι πλήρης χωρίς την Ευρώπη», τόνισε, ενώ λίγο πριν είχε υπενθυμίσει ότι «πριν ένα χρόνο ολοκληρώσαμε και επιλύσαμε μια σημαντική διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και ορισμένων χωρών της ζώνης του ευρώ».
«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων»
Ερωτηθείς για τη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι ο ίδιος «δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων» και πρόσθεσε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπόψιν τους την ελληνική πραγματικότητα και τις βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές.
Ο κ. Γιούνκερ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι σήμερα η Ελλάδα «έχει περάσει έναν σημαντικό κάβο και μπορεί πλέον να μπει στο σωστό δρόμο. Η Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της, είμαι προσωπικά φίλος της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του έθεσε εκ νέου το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, είπε ότι περιελάμβανε και την προσφυγική κρίση και το Κυπριακό.
«Όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή» τόνισε, κάνοντας αναφορά και στα έργα που έχουν ήδη υποβληθεί προς έγκριση από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» ύψους 35 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσε αντίθετος στην «κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και τη συντριβή της εργασίας».
Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης