Η φαινομενικά αθώα αλλαγή τρόπου θέρμανσης, έδειξε τα καταστροφικά της αποτελέσματα, και το κράτος καλείται να πάρει μέτρα, πριν τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα για χιλιάδες συμπολίτες μας. 11.000 θάνατοι επιβεβαιωμένοι, με άμεση σύνδεση με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, κάνουν αναγκαία τη παρέμβαση της πολιτείας, πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Έλληνες ευρωβουλευτές έθεσαν το ζήτημα στην Κομισιόν, λαμβάνοντας τη κυνική απάντηση του κ. Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους μνημονιακούς στόχους της, και μετά να ασχοληθεί με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.
Έρευνα του ΑΠΘ έρχεται να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος:
Όπως προέκυψε από την επιστημονική μελέτη του εργαστηρίου περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τα χρόνια της κρίσης καταγράφονταν επιπλέον 200 θάνατοι ετησίως, αριθμός που μεταφράζεται σε 3.450 χαμένα χρόνια ζωής και κόστος 200-250 ευρώ.
Επιπλέον, εκτός από την αυξημένη θνησιμότητα, οι ερευνητές εντόπισαν και μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας: περισσότερα περιστατικά βρογχίτιδας, καθώς και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.
Όσο για τη λύση που θα μπορούσε να δοθεί, στο συγκεκριμένο θέμα, οι ερευνητές ανέλυσαν ορισμένα εναλλακτικά σενάρια και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι αναλόγως τα μέτρα που θα ληφθούν, προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και οικονομία.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση περιορισμού της αλόγιστης χρήσης βιομάζας για οικιακή θέρμανση, το κέρδος θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της θνησιμότητας και τα 130 εκατομμύρια ευρώ από την αποφυγή ασθενειών.
Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης