Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Διεθνής Αμνηστία: Σε 18 χρόνια θα φύγουν από την Ελλάδα οι πρόσφυγες


Με δραματικό ύφος περιγράφει η Διεθνής Αμνηστία τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα..
χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ως «αποθήκη ψυχών».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα υπό «αποτρόπαιες και μη ασφαλείς» συνθήκες είναι περίπου 60.000.
Όπως τονίζει στην έκθεσή της, παρά την περσινή συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ να υποδεχθούν στις χώρες τους πάνω από 120.000 πρόσφυγες, πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία, άνοιξαν τα σύνορά τους για λιγότερο από το 5% του αριθμού των ανθρώπων που είχαν πει ότι θα δέχονταν.
Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα, και σημειώνει ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν 18 χρόνια για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Οι άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι εκεί (στην Ελλάδα) είναι αποτέλεσμα της επαίσχυντης συλλογικής αποτυχίας εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Όλοι από κοινού θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μετανάστευση των προσφύγων που είναι "ντροπιαστικά" μικρή σε σύγκριση με εκείνη που βιώνουν πολύ φτωχότερες χώρες στην Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική - το πρώτο είναι να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών Στιβ Σάιμονς κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για «επονείδιστη» συλλογική αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας είναι «Μηνύματα από την Ελλάδα: Η ελπίδα μας πέθανε» και σε αυτή η οργάνωση απευθύνει κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Τέλος, καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες στις χώρες τους και να εφαρμόσουν γρήγορες διαδικασίες για την επανένωση οικογενειών και να χορηγούν ανθρωπιστικές βίζες σε αιτούντες άσυλο με άμεσες ανάγκες.
Αύξηση στις αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα

Αύξηση 132% στις αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν στην Ελλάδα καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Ειδικότερα, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2016, 12.015 άτομα κατέθεσαν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σχέση με 5.190, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2016. Εξαυτών, οι 8.000 αιτήσεις (ή το 67%) κατατέθηκαν από Σύριους, οι 1.100 (ή το 9%) από Ιρακινούς και οι 620 (ή το 5%) από Πακιστανούς.
Σε επίπεδο ΕΕ, 305.700 άτομα κατέθεσαν αίτηση ασύλου το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αυξάνοντας κατά 6% τις αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ. Οι Σύριοι παρέμειναν η κύρια υπηκοότητα των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία στα κράτη μέλη της ΕΕ (90.500 αιτήσεις), ενώ ακολουθούν οι Αφγανοί (50.300 αιτήσεις) για και οι Ιρακινοί (34.300 αιτήσεις).
Ο μεγαλύτερος αριθμός των αιτούντων άσυλο καταγράφηκε στη Γερμανία, με σχεδόν 187.000 αιτήσεις (ή το 61% του συνόλου των αιτήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ), ενώ ακολουθεί η Ιταλία (27.000 αιτήσεις ή 9%), η Γαλλία (17.800 αιτήσεις ή 6%), η Ουγγαρία (14.900 αιτήσεις ή 5%) και η Ελλάδα (12.000 αιτήσεις ή 4%).
Τη μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις ασύλου μετά την Ελλάδα, σημείωσε η Ουγγαρία (+ 118%), η Πολωνία (+ 65%) και η Ισπανία (+ 37%). Αντίθετα, μειώσεις καταγράφηκαν κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή στη Δανία (-59%), τη Φινλανδία (-53%) και τη Σουηδία (-42%), αλλά και στην Ολλανδία (-47%), στο Βέλγιο (-44%) και στην Αυστρία (-22%).
Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους, το υψηλότερο ποσοστό των εγγεγραμμένων αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε στη Γερμανία (2.273 αιτούντες ανά εκατομμύριο κατοίκων), ενώ ακολουθεί η Ουγγαρία (1.517), η Αυστρία (1.241) και η Ελλάδα (1.113). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (2 αιτούντες ανά εκατομμύριο κατοίκων), στη Ρουμανία (11), στην Πορτογαλία (15), στη Λιθουανία (24), στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Εσθονία (26 και στις δύο).
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, υπήρχαν συνολικά 599 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά ανά εκατομμύριο κατοίκων στην ΕΕ.
Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης