Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Τι πιστεύουν οι ξένοι για μας;


Κάθε λαός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ιδιαιτερότητες που δεν βλέπουν οι ίδιοι, και που πρέπει κάποιος να της επισημάνει για να γίνουν αντιληπτές..

Τι λένε λοιπόν για μας, πολίτες που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, και έζησαν αρκετό στη χώρα μας.

Η Μάγκι από τη Μ. Βρετανία, η Σάρα από τον Καναδά και τη Νότια Κορέα, ο Μπραντ από τις ΗΠΑ και ο Φραντσέσκο από την Ιταλία περιγράφουν στην «Κ» τον ελληνικό λαό, όπως τον κατάλαβαν ζώντας και δουλεύοντας οι ίδιοι στην Ελλάδα. Θερμοί, ανοιχτόκαρδοι, παθιασμένοι αλλά και γκρινιάρηδες και ρατσιστές είναι κάποιοι χαρακτηρισμοί για τους Ελληνες στους οποίους συγκλίνουν οι απόψεις των ξένων.

Η Σάρα Γιου από τον Καναδά (με γονείς Νοτιοκορεάτες) ζει εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα και σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών. Η φράση της «Ο Ελληνας μπορεί να είναι ο καλύτερος ή ο χειρότερος άνθρωπος» τα λέει όλα. «Οι Ελληνες είναι γνήσιοι άνθρωποι που λειτουργούν με την καρδιά τους, κάτι που δεν το έζησα ούτε στον Καναδά ούτε στις ΗΠΑ. Εχουν πάθος για τη ζωή, αν και γκρινιάζουν αντί να αντιδρούν διότι έχουν πειστεί ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα».

Επίσης, διαπιστώνει την αξία της οικογένειας στην Ελλάδα, τη στενότητα των σχέσεων αλλά και την ανωριμότητα που διέπει τις ερωτικές σχέσεις. «Οι άντρες στην Ελλάδα λένε αρκετά ψέματα και η απιστία είναι κομμάτι της νοοτροπίας τους». Εντοπίζει, ακόμα, ένα περίεργο είδος ρατσισμού των Ελλήνων εναντίον κυρίως των Αλβανών.

Τη Μάγκι Νιαγάσα έφερε στην Ελλάδα από τη Μ. Βρετανία πριν από 31 χρόνια ο έρωτας και ο γάμος. Η ζωή της είναι μοιρασμένη σε Αθήνα και Κω. «Κάποτε οι Έλληνες ήταν πιο φιλόξενοι. Σήμερα, ίσως επειδή είναι πολλοί οι αλλοδαποί, η στάση τους είναι λιγότερο φιλική. Εξακολουθούν όμως να είναι ανοιχτοί και δεν φοβούνται να δείξουν τα συναισθήματά τους», λέει η Μάγκι. Της αρέσει η αίσθηση της αλληλεγγύης μεταξύ συγγενών και φίλων και την εξηγεί συγκρίνοντας την κοινωνική πραγματικότητα Ελλάδας και Αγγλίας. «Ίσως επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ουσιαστική κοινωνική πρόνοια, για τη λύση των προβλημάτων σου πρέπει να βασιστείς στις σχέσεις σου, δηλαδή στην οικογένεια και τους φίλους. Στην Αγγλία όπου η πρόνοια είναι πιο οργανωμένη, ο κόσμος δεν νιώθει την ανάγκη ούτε να ζητήσει βοήθεια αλλά ούτε και να συμπαρασταθεί στον διπλανό του».

Την εξοργίζει η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον και την ενοχλούν οι Έλληνες οι οποίοι δεν λογαριάζουν και δεν καταλαβαίνουν τον άλλο ή δεν έχουν λεπτούς τρόπους.
Σνομπ και αργοί.

Ο Φραντσέσκο Σιρακουσάνο ζει εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα και δηλώνει πως νιώθει καλύτερα και πιο ασφαλής απ' ό,τι στην Ιταλία. Δεν εντοπίζει ιδιαίτερες διαφορές στη νοοτροπία και πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι ανοιχτοί, μοντέρνοι αλλά και παραδοσιακοί, άρα αντιφατικοί. «Έχω παρατηρήσει ότι συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν είναι μεταξύ τους και διαφορετικά όταν κάνουν παρέα με άλλους λαούς».

 Εκεί που κυρίως ενοχλείται είναι όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον σνομπισμό ορισμένων πλουσίων αλλά και με τον ρατσισμό, που όμως δεν θεωρεί μόνο ελληνικό αλλά και κατεξοχήν ιταλικό γνώρισμα. Η αργοπορία στην εξυπηρέτησή του δυσκολεύει την καθημερινότητα. «Είχα πάει το μηχανάκι μου για επισκευή και ενώ ήταν κάτι που λογικά θα τελείωνε σε μία μέρα, κράτησε μια εβδομάδα».

Ο Αμερικανός Μπραντ εργάζεται ως ηθοποιός στην Αθήνα και περιγράφει με ιδιαίτερο χιούμορ τους Έλληνες: «Τίποτα δεν μ' ενοχλεί στους Έλληνες. Τους αγαπώ. Είναι θερμοί, θερμόαιμοι, απρόβλεπτοι. Εντελώς απρόβλεπτοι. Δεν έχω βαρεθεί ούτε μια στιγμή μαζί τους. Έχω γνωρίσει πολλούς λαούς στα ταξίδια μου και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι οι καλύτεροι! Μ' αρέσει που παθιάζονται με όλα. Ακόμα και από τον πιο ηλίθιο Έλληνα κάτι έχεις να μάθεις. Κάθε Έλληνας κουβαλάει τουλάχιστον δύο απόψεις για το ίδιο θέμα. Είναι στη φύση του. Δεν το κάνει επίτηδες»...

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης