Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα στις λιγότερο γενναιόδωρες χώρες του κόσμου


Παρόλο που η ελληνική φιλοξενία διαφημίζεται ως βασικό μας προσόν φαίνεται ότι στην πραγματικότητα τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια..
η περιβόητη φιλοξενία μας έχει μάλλον εξαφανιστεί!
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Φιλανθρωπίας, η οποία βασίζεται στην δημοσκόπηση που διενεργεί η εταιρεία Gallup σε 140 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των πιο γενναιόδωρων χωρών του πλανήτη μαζί με το Κονγκό, την Υεμένη, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Κίνα.
Αν και η δημοσκόπηση δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες δεν είναι γενναιόδωροι ίσως η οικονομική κρίση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό.
Οι λιγότερο γενναιόδωρες χώρες στον κόσμο
Ωστόσο, στις πιο γενναιόδωρες χώρες του κόσμου δεν θα βρει κανείς μόνο πλούσιες χώρες, αλλά και φτωχές που όμως έχουν γνωρίσει βαθιά τον διχασμό μέσα από τους πολέμους των τελευταίων ετών. Ίσως δεν είναι τυχαίο που η πιο γενναιόδωρη χώρα είναι η Μιανμάρ, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια η Σρι Λάνκα.
Οι περισσότερο γενναιόδωρες χώρες στον κόσμο
H Σρι Λάνκα και η Μιανμάρ, παρά το γεγονός ότι έζησαν για δεκαετίες τον εμφύλιο , είναι από τις πιο γενναιόδωρες χώρες στον κόσμο με τους πολίτες τους να σπεύδουν να βοηθήσουν  αγνώστους που βρίσκονται σε ανάγκη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη φιλανθρωπικών δωρεών. Μπορεί δηλαδή η πλειοψηφία των κατοίκων να μην έχει ένα πιάτο φαγητό, όμως, εννιά στα δέκα πολίτες της Μιανμάρ δηλώνουν ότι έχουν κάνει κάποια  δωρεά σε φιλανθρωπικό οργανισμό τον προηγούμενο μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) διατήρησε την πρωτιά της για τρίτη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας, που μετρά τον συνδυασμό βοήθειας σε αγνώστους, χρηματικές δωρεές και χρόνο που έχει καταναλωθεί σε εθελοντική εργασία. Η γενναιοδωρία στην Μιανμάρ αποτελεί εκδήλωση την πρακτικής άσκησης «Σάνγκα Ντάνα», κατά την οποία η πλειοψηφία της βουδιστικής αυτής χώρας κάνει δωρεές για να στηρίξει όσους ακολουθούν τον μοναστικό βίο.
Αλλά και οι πολίτες του Ιράκ είναι αρκετά γενναιόδωροι. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 81% των Ιρακινών ανέφεραν ότι βοήθησαν κάποιον άγνωστο τον περασμένο μήνα.
«Νομίζω ότι το μάθημα εδώ είναι ότι οι κοινωνίες είναι απίστευτα ανθεκτικές και ότι οι καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα τείνουν να ενεργοποιούν μια συλλογική ανθρωπιστική αντιμετώπιση», είπε ο Άνταμ Πίκερινγκ, διευθυντής της παγκόσμιας πολιτικής της CAF, η οποία προωθεί φιλανθρωπικές δωρεές.
Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης