Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Πρεμιέρα για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης (ΦΩΤΟ)


Πρεμιέρα, για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 31/10/2016 με τον Αγιορείτη ιερομόναχο και Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας π.Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη..
Η άνεση λόγου και η πνευματικότητα του ομιλητή
καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο και τους φίλους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης.


Για 28η χρονιά, άρχισαν οι ομιλίες της Σχολής Γονέων μετά τον αγιασμό, που καθιερώθηκαν πλέον ως θεσμός στην πόλη μας.

Στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τον αγιασμό και μετά τις πατρικές ευχές του ο πρόεδρος κ.Κων/νος Κορομπίλης έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της Σχολής Γονέων.

 Στη συνέχεια ο ομιλητής π.Αθανάσιος, ιερομόναχος της Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας, ανέπτυξε με παραστατικότητα και γλαφυρότητα το θέμα του για την Ιστορία του Αγίου Όρους.

Από την αρχαία εποχή διαχρονική έως σήμερα η πορεία του Αγίου Όρους με παγκόσμια σημασία,τη στιγμή που μοναστικά κέντρα πρωτοχριστιανικών κέντρων π.χ. στην Αίγυπτο ερήμωσαν. 

Από τη μυθολογία είναι γνωστό το βουνό του Άθωνα- Άθως σημαίνει λαμπρός- από τα χιόνια και πάνω από 1000 χρόνια από την πνευματική ακτινοβολία. Στην αρχαία Ιστορία είναι γνωστή η ολοσχερής καταστροφή των πλοίων του Ξέρξη στο ακρωτήρι του Άθωνα κατά την α΄ εκστρατεία των Περσών το 490 π.Χ. και η κατοπινή μετά δέκα έτη διάνοιξη της διώρυγας για τη διέλευση των πλοίων. Υπάρχει μαρτυρία για τον αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Δεινοκράτη, που του πρότεινε να τον κατασκευάσει μεγάλο ανδριάντα στον Άθωνα και ο βασιλιάς απάντησε «Άφες το όρος εις την αιωνίαν αυτού ησυχίαν». 

Από την αρχαιότητα υπήρχαν γύρω από τη σημερινή Ιερισσό 13 χωριά- όπως μαρτυρούν και ευρήματα- και επί Μ. Κωνσταντίνου διατάχθηκαν οι κάτοικοι να μετακινηθούν για να αφιερωθεί το βουνό στον Θεό. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Κυνουρίας και οι Αθωνίτες, εκ καταγωγής, μετονομάσθηκαν Τσακωνίτες.

Επί Ιουστινιανού το 560 μ.Χ. καταστράφηκε το Όρος, η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη από ισχυρότατο σεισμό και μόνο αργότερα από το Β. Ιράκ ήρθε ως μοναχός ο άγιος Πέτρος και στη συνέχεια άλλοι μοναχοί ανεξάρτητοι σε κελλιά, σπηλιές και σχισμές βράχων. Στα μέσα του 10ου αιώνα μ.Χ. επί Νικηφόρου Φωκά ήρθε κρυφά να μονάσει στις Καρυές ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μαγναύρας της Κωνσταντινουπόλεως ο μετέπειτα άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης πρωτεργάτης της άνθισης του μοναχισμού. Με τη συμβολή και του Τσιμισκή κτίστηκαν σε είκοσι χρόνια αρκετές μονές όπως Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Βατοπαιδίου, Δοχειαρίου, Ξενοφώντος και επανδρώθηκαν με 300 μοναχούς.

Το 1204 με την 4η Σταυροφορία λεηλατήθηκαν Μακεδονία -Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη και το Άγιον Όρος. Το κατέστρεψαν και έκλεψαν κειμήλια. Γύρω στα 1320 ξέσπασε ησυχαστική έριδα μεταξύ Βαρλαάμ Καλαβρού και ησυχαστών και έληξε με την νοερά προσευχή και την παράδοση της ευχής από τον Γρηγόριο Παλαμά. Στη συνέχεια έχουμε επιδρομές από Σλάβους και Βουλγάρους έως ότου το Άγιον Όρος υποτάχθηκε στον Μουράτ τον πατέρα του Μωάμεθ το 1423. Με τη μεσολάβηση της Σερβίδας μητέρας του Μωάμεθ Μάρω το 1459 εκδόθηκε φιρμάνι με το οποίο καθιερώθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το άβατο του Αγίου Όρους. 

Αυτό αποτέλεσε το στήριγμα του δουλωμένου Γένους με κάθε βοήθεια υλική, πνευματική με την Αθωνιάδα Σχολή. Η απελευθέρωση ήρθε το 1912 και το 1922 ο Βενιζέλος ζήτησε και πήρε από τα μετόχια του Όρους 1.5 εκατομμύριο στρέμματα για τους μικρασιάτες πρόσφυγες.

Μεταξύ 1955 και 1975 ερήμωνε το Άγιον Όρος έως ότου οι Μονές ξαναχτίστηκαν και άρχισαν να επανδρώνονται με νέους και μορφωμένους μοναχούς. Οι νεώτερες κυβερνήσεις βοήθησαν υλικά και ουσιαστικά για το κτίσιμο των Μονών και τη συντήρηση των κειμηλίων. Η άνεση λόγου και η πνευματικότητα του ομιλητή καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο της αίθουσας και στο κλείσιμό του ο Ποιμενάρχης μας εύστοχα είπε ότι πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη στο Θεό που το Άγιον Όρος είναι τόσο κοντά μας και για όλο τον κόσμο είναι θησαυρός.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σ.Μαυρίδου και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης κ.Χιονίδη κ.Αν. Παπαζήσης οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ.Μυστρίδης, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Αγιορείτες μοναχοί, Πρόεδροι Φορέων & Συλλόγων Πιερίας και πλήθος λαού. 

Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 7-11-2016 με ομιλητή τον κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο πρ. Υπουργό-πρ. Δήμαρχο Πειραιά με θέμα: «Το μεταναστευτικό Πρόβλημα». Στην αρχή της εκδήλωσης θα ακουστούν τραγούδια από την Εστία Πιερίδων Μουσών υπό την Διέθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.








Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης