Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Τρίτη και 13! Γνωρίζετε γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα;


Η Τρίτη και 13 είναι μια από τις δυο πιο... γρουσούζικες μέρες του χρόνου, μια μέρα που κυρίως "τρέμουμε" εμείς οι Έλληνες και οι ισπανόφωνοι λαοί..
Ο υπόλοιπος κόσμος "τρέμει" την Παρασκευή και 13.

Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάθε... προληπτικός που σέβεται τον εαυτό του αποφεύγει να αρχίσει δουλειά, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, ταξίδι ή να κάνουν αρραβώνα μέσα στην Τρίτη. Αντίθετα, η μέρα είναι κατάλληλη για... για εκδηλώσεις μαγείας.

Και γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη; Μια από τις εξηγήσεις λέει πως ο λόγος είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη. Αν αθροίσει κανείς τη χρονολογία της Άλωσης βγαίνει... 13. Ήταν και Τρίτη, "έδεσε" η δεισιδαιμονία! Αυτή βέβαια, δεν είναι η μοναδική εξήγηση του γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13. Μια άλλη λέει πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.

Όμως σύμφωνα με τον "πατέρα" της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη (1852-1921), η ερμηνεία αυτή προέκυψε... εκ των υστέρων, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική συμφορά στην επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολίτη, η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης (ο θεός του Πολέμου), ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι... μύθοι για τις αιτίες που θέλουν την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα! Ένας από αυτούς πως το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12! Δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι Απόστολοι, 12 οι ιμάμηδες, 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 τα ζώδια... Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό!

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου. 13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό... Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Αντίθετα, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13).

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης