Ομιλία επί του σχεδίου του προϋπολογισμού πραγματοποίησε στην Ολομέλεια ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ..
κάνοντας απολογισμό της διακυβέρνησης που υποσχέθηκε τα πάντα και εξάντλησε τα αποθέματα υπομονής της κοινωνίας.
Ο κ. Κουκοδήμος στην τοποθέτησή του στην Βουλή μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αφαίμαξη των Ελλήνων πολιτών με έμμεσους και άμεσους φόρους και στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει στον ελληνικό λαό μια εικόνα ανάταξης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που δεν εδράζεται σε πραγματικά οικονομικά στοιχεία.
Ειδικότερα στην τοποθέτησή του ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε: «Πριν περάσουμε στην συζήτηση και στις παρατηρήσεις μας επί του προϋπολογισμού του 2017, καλό θα είναι να δούμε κάποια στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δυο περίπου χρόνια πριν.
Και είναι κρίσιμο αυτό το στοιχείο στη συζήτηση, γιατί διαβάζοντας την εισηγητική έκθεση του υπουργείου κινδυνεύει κάποιος να πιστέψει ότι η ανάπτυξη είναι εδώ, ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, ότι η Ελλάδα είναι ακριβώς σε εκείνο το κομβικό σημείο που βρέθηκε πριν από δυο χρόνια για να δώσει «ανάσα ζωής» στους πολίτες.
Δεν είναι όμως έτσι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και το γνωρίζετε και το γνωρίζουμε και δυστυχώς το γνωρίζουν και οι πολίτες αυτής της χώρας.
Ας θυμηθούμε λίγο κάποια πράγματα.
Το τραπεζικό μας σύστημα για παράδειγμα. Πώς ήταν πριν δυο χρόνια και πως σήμερα. Αγωνίζεται η κυβέρνηση να βγει στις αγορές. Η χώρα είχε βγει δοκιμαστικά με το πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4.95%. Ας αναλογιστεί ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης κι εμείς οι βουλευτές από οποιαδήποτε παράταξη τι μεσολάβησε, τι τρικυμία πέρασε αυτή η χώρα στο διάστημα των δυο ετών για να φτάσουμε και στο σήμερα που έχει επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναλύσουμε.
Κλείσιμο τραπεζών, μέτρα για την περίοδο 2015 -2018, ύφεση -0,2% το 2015 και -0,3% το 2016 αντί για ανάπτυξη 2,9% και 3,7% που προβλέπονταν για το 2014.
Δεν θα μείνω άλλο σε αυτά τα στοιχεία που όμως θεωρώ ότι είναι κρίσιμα για την συζήτηση. Αναφέρθηκα και στην αρχή της τοποθέτησής μου, πως η εικόνα που παρουσιάζει το Υπουργείο διαβάζοντας κανείς την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, είναι απλά ευσεβείς πόθοι. Θα ευχόμασταν κι εμείς να συμβούν όλα όσα περιγράφει και να πετύχουν οι στόχοι και προβλέψεις. Όμως οφείλουμε να πούμε ότι όλος ο σχεδιασμός του υπουργείου και της κυβέρνησης για να υλοποιηθεί θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Οι οποίες όχι μόνο δεν προχωρούν αλλά τελματώνουν.
Για να δούμε παρακάτω ότι οι νέοι φόροι αγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ για το 2017.
Και να σταθουμε στο θέμα της φορολόγησης, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που διακήρυττε ότι στόχος του είναι η δίκαιη φορολογική κατανομή. Κι ας δούμε τους φόρους και την κοινωνική δικαιοσύνη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 437 εκ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ. Ποιος επηρεάζεται; Ο πολίτης ή ο εφοπλιστής; 422 εκ. ευρώ από την φορολογία στα ενεργειακά προϊόντα.
Ποιος επηρεάζεται;
89 εκ. ευρώ από τα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας. Ποιος επηρεάζεται; 62 εκ. ευρώ από τον φόρο στον καφέ και 142 εκ. ευρώ από τους φόρους στα τσιγάρα. Κοινωνική δικαιοσύνη είναι αυτοί οι φόροι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Να πάμε παρακάτω. Στους έμμεσους φόρους. Η παρατήρηση ανήκει στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους. Το μερίδιο των εμμέσων φόρων, έγινε ακόμη μεγαλύτερο από αυτό των άμεσων. Κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Κατάργηση του ΕΚΑΣ Μειώσεις συντάξεων σε 2,600.000 συμπολίτες μας τόσο από τη μείωση του αφορολόγητου όσο και από την αύξηση της παρακράτησης φόρου αλλά και από την αύξηση της υγειονομικής εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ τις κύριες συντάξεις από 4 σε 6%.
Να μιλήσουμε για τα κόκκινα δάνεια, να μιλήσουμε για τις επενδύσεις, να μιλήσουμε για τις απορροφήσει ΕΣΠΑ Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινωνία έχει άλλη άποψη. Στραγγίζει τα αποθέματα της υπομονής της. Οι πολίτες έχουν εξαντληθεί.Τα περιθώρια στενεύουν και το κόστος της ελπίδας που υποσχεθήκατε ήταν υψηλό.
Τα “λουκέτα” στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε, κατά 5,5 δις ευρώ. Η χώρα πήγε με βήμα ταχύ πίσω. Η χώρα πρέπει να βγει από το οικονομικό τέλμα.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/omilia-toy-voyleyti-pierias-kkoykodimoy-sti-syzitisi-gia-ton-proypologismo
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/omilia-toy-voyleyti-pierias-kkoykodimoy-sti-syzitisi-gia-ton-proypologismo
Kaferini
η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης