Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην ΔΕΗ η πρωτοφανής κατολίσθηση στο Αμύνταιο, όπου πάνω από 80 εκατομμύρια κυβικά χώματος υποχώρησαν, θάβοντας τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Όπως γράφει η εφημερίδα, η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης λιγνίτη που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση. Σε περίπτωση που δε θα είναι δυνατή καμία αξιοποίηση, η ζημιά θα πρέπει να υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ!
Εν τω μεταξύ, οι έρευνες αποδίδουν την πρωτοφανή κατολίσθηση στην σύσταση του εδάφους, στα ρήγματα της περιοχής και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Πλέον οι 220 κάτοικοι από το γειτονικό χωριό Ανάργυροι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ΔΕΗ εξάλλου είχε από εβδομάδες πληροφορηθεί ότι υπήρχε κίνδυνος κατολίσθησης καθώς, οι ρωγμές στα σπίτια των Αναργύρων είχαν πολλαπλασιαστεί. Οι ειδικοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο και για λόγους ασφαλείας έκλεισαν το ορυχείο από τις 3 Ιουνίου. Μάλιστα, μετακίνησαν και τους τεράστιους καδοφόρους γερανούς. Ομως κανείς δεν περίμενε το μέγεθος της καταστροφής. Περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος «γλίστρησαν» από την πλαγιά, καταπλακώνοντας τελικά τέσσερις από τα έξι μηχανήματα.Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης