Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Πώς μία σακούλα από ένα μαγαζί με κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, σκότωσε φάλαινα στη Μύκονο


Οι περισσότερες φάλαινες - φυσητήρες που έχουν βρει τραγικό θάνατο στα νερά της ανατολικής Μεσογείου από το 2001 και μετά έχουν πεθάνει από την κατανάλωση πλαστικού.

Μετά από νεκκροψίες, 9 από τα 24 κήτη τα οποία βρέθηκαν νεκρά σε ελληνικά έχουν βρει αργό και επώδυνο θάνατο. Το στομάχι όλων είχε «φρακάρει» από πλαστικό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις έρευνες που διαξάγει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, «Πέλαγος». 
Ο επικεφαλής των θάλασσιών βιολόγων στο Ινστιτούτο, Αλέξανδρος Φραντζής, αναφέρει πως έχει βρεθεί φάλαινας-φυσητήρας γένος αρσενικού κοντά στη Μύκονο η οποία είχε καταπιεί περισσότερα από 100 πλαστικά αντικείμενα, ανάμεσα σε αυτα και πλαστικές σακούλες σαν κι εκείνες του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα μία από αυτές ήταν από ένα μαγαζί που σέρβιρε κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου 500 μίλια μακριά. 
«Είμαστε υπόλογοι». λέει ο κ. Φραντζής στους Times.
Οι φάλαινες φυσητήρες είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. 1.800 από αυτές βρίσκονται στη Μεσόγειο και 200 στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει επίσης βρεθεί νεκρή φάλαινα-φυσητήρας στην Ισπανία με 30 κιλά πλαστικό στο στομάχι της.
Την ίδια στιγμή, κινδυνευουν και οι θαλάσσιες χελώνες. Από την αρχή του έτους, αναφέρει το Ινστιτούτο, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 18 θάνατοι σπάνιων ειδών χελώνας στο Αιγαίο.


Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης