Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δυο Σημαντικές εκθέσεις φωτογραφίας για τον Πόντο εγκαινιάσθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πιερίας










  •  
Μια έκθεση φωτογραφίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αστική Σχολή Κατερίνης, από την Ένωση Ποντίων Πιερίας. Με τίτλο «Αροθυμώ κι’ Αναστορώ» η Νίκη-Ελπίδα Αθανασιάδου παρουσιάζει το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις επισκέψεις της στον Πόντο, δίπλα σε αυτήν με θέμα «Πόντος:3000 χρόνια ελληνικής ιστορίας» που αποτελείται από φωτογραφίες της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Πριν την έναρξη των εγκαινίων η κα Αθανασιάδου έδωσε διευκρινήσεις για τις φωτογραφίες που εκτίθενται στους επισκέπτες, δίνοντας άλλη διάσταση στο οπτικό υλικό. Πίσω από κάθε φωτογραφία υπάρχει μια ιστορία και πίσω από την έκθεση η ανάγκη που ένιωσε η φωτογράφος να φέρει με τα ταξίδια και τις φωτογραφίες της εικόνες των πατρίδων σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στον Πόντο, ωστόσο δεν βγήκε ποτέ από τη σκέψη τους.
Η εκδήλωση των εγκαινίων διανθίστηκε με την συμμετοχή της ποιήτρια Μαίρης Δ. Κωνσταντινίδου και παρακολουθήθηκε από αρκετούς παρευρισκόμενους. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι την Κυριακή 27 Μαΐου, ενώ το προηγούμενο βράδυ, στις 26, θα γίνει παρουσίαση τυο βιβλίου «Μεγάλες μονές του Πόντου», της Βαρβάρας Χαραλαμπίδου.
Η φωτογράφος αναφέρθηκε στο τι απεικονίζει κάθε φωτογραφία, αλλά και στα όσα έμαθε στη διάρκεια  των ταξιδιών της στον Εύξεινο Πόντο. Υπάρχει μάλιστα ένα σημείο στα εκθετήρια όπου είναι συγκεντρωμένες οι φωτογραφίες των ανθρώπων που την βοήθησαν στην μεγάλη αυτή έρευνά της.
Ιστορίες διωγμού, προσωπικά βιώματα ξεριζωμού αλλά και αφηγήσεις από κατοίκους του Πόντου, ιθαγενείς και μη έδωσαν μεγάλο ενδιαφέρον στην εκδήλωση. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις και οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους και αυτή η έκθεση είναι τόσο περιεκτική που προτείνεται ανεπιφύλακτα.