Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ξένα Μ.Μ.Ε : Συντριβή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ



Στη σημαντική αποδυνάμωση ΠαΣοΚ και ΝΔ στέκονται τα ξένα ΜΜΕ, τα οποία με έκτακτα τηλεγραφήματα και ανταποκρίσεις από την Αθήνα μεταδίδουν την εικόνα από τις ελληνικές εκλογές.
Τα δύο μεγάλα κόμματα που υποστήριξαν το Μνημόνιο και την κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες μετά το πέρας των σημερινών εκλογών.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου Reuters, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει μόλις το 16-19% της ψήφου, αποτυγχάνοντας να αγγίξει το 20% που θεωρούνταν, προεκλογικά, δεδομένο.
Εξίσου απογοητευτική είναι η επίδοση του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει μονάχα το 15-18% των ψηφοφόρων, και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση. Δεν γίνεται αναφορά σε άλλα κόμματα.
Σύμφωνα με αναλύσεις διεθνών μέσων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έπρεπε να συνεργαστούν και να αποσπάσουν αθροιστικά τουλάχιστον το 37% της ψήφου, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας
Υπό αυτές τις συνθήκες, παραμένει αβέβαιο εάν τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορέσουν να κερδίσουν επαρκή πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, έστω κι αν συνεργαστούν, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα ανάμιξης και τρίτου κόμματος.
Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς απέρριπτε την προοπτική συνεργασίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πόσο μάλλον και με μία τρίτη παράταξη.
"Τεράστιες απώλειες για τα δύο κόμματα του ελληνικού συνασπισμού" Το βρετανικό ΒBC βλέπει στα exit poll την οργή των Ελλήνων ψηφοφόρων για τα μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας επίσης τη διαφαινόμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.
Μετά τη δημοσίευση των πρώτων exit poll για τις ελληνικές εκλογές, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, γράφει για τις "δραματικές απώλειες" των δύο μεγάλων κομμάτων, βλέποντας τους Έλληνες να "ψηφίζουν κατά των μέτρων λιτότητας". "Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε ριζοσπαστικότερους σχηματισμούς" γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
Ανάλογη η εικόνα που μεταφέρει το site tου Spiegel, που ενημερώνει σε μορφή live blog παράλληλα για τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και Σλέσβιχ-Χολσταϊν "Τιμωρία υπέστη στην κάλπη ο κυβερνητικός συνασπισμός", διαβλέποντας -βάσει των exit poll- κίνδυνο ακυβερνησίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και εδώ στην είσοδο της "νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής".
Η εφημερίδα Bild, με τίτλο "οι Έλληνες επιλέγουν το χάος", μιλάει για "διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης" και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών". Ο αρθρογράφος αμφισβητεί εάν υπάρχει πια πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισημαίνει: "για να το πούμε ωμά, είναι τελείως ασαφές, εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις".
"Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή", είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας, με θέμα "αίμα και τιμή".
"Η ελληνική άκρα Αριστερά προετοιμάζεται για δυνατό αποτέλεσμα", γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, οι οποίοι έχουν στην ιστοσελίδα τους πρώτο θέμα τις ελληνικές εκλογές και δεύτερο τις γαλλικές. Η ιστοσελίδα προσθέτει, ωστόσο, ότι υπάρχουν "ανησυχίες και από την αύξηση της επιρροής της άκρας Δεξιάς".
Οι New York Times, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται να επανασχεδιάζουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη, ενισχύοντας την "άκρα αριστερά" και τη "νεοναζιστική δεξιά", σ' ένα "κύμα διαμαρτυρίας" κατά των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων που κατηγορούνται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, ο κατακερματισμός της ψήφου αναμένεται να έχει ως συνέπεια την "εξαιρετική δυσκολία" για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη και το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, διατυπώνεται η άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθεί αναταραχή στην Ευρωζώνη και ότι τα αποτελέσματα είναι και μια "σαφής μομφή" κατά της πολιτικής των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα.
Σε άλλα δημοσιεύματα καταγράφεται η "ανατροπή" του πολιτικού συστήματος και η "κατάρρευση" της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, με τις επιλογές του μνημονίου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες του ελληνικού λαού, με τη δραματική αύξηση των ανέργων, των αστέγων και τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι "οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες με οργή και αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη", ενώ το BBC εμφανίζεται εξαιρετικά προσεκτικό στις διατυπώσεις του αναφέροντας ότι "τα exit polls των ελληνικών βουλευτικών εκλογών δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα υπέστησαν βαριές απώλειες".
Το Reuters μεταδίδει από την Ελλάδα ότι "οι Ελληνες ψηφοφόροι οργισμένοι από τις οικονομικές δυσχέρειες που υφίστανται ερημώνουν, σύμφωνα με τα exit polls, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ".
Αναφερόμενο στα αποτελέσματα έξι διαφορετικών εταιρειών δημοσκοπήσεων, το Reuters σημειώνει ότι "τα δύο κόμματα που στήριξαν τη διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία, βάσει του προγράμματος που κατήρτισαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, πιθανότατα δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση".
Στην εκτίμηση ότι τρία κόμματα - η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - "παλεύουν για την πρώτη θέση στις εκλογές της Ελλάδας" προέβη το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Επικαλούμενο το exit poll των τεσσάρων καναλιών που μεταδόθηκε στις 7.00 μμ ακριβώς, το πρακτορείο απέστειλε ένα λακωνικό τηλεγράφημα λίγα λεπτά μετά, όπου αναφέρεται "Ενα exit poll που έγινε από ελληνικά ΜΜΕ δείχνει ότι τρία κόμματα συναγωνίζονται για την πρώτη θέση στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας, χωρίς να προηγείται ξεκάθαρα κάποιο και χωρίς να διασφαλίζει κανένα τις ψήφους για αυτοδύναμη κυβέρνηση".
Επίσης ειδική μνεία γίνεται στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή "η οποία προβλέπεται ότι θα κερδίσει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή, με ποσοστό από 6 έως 8%, πολύ πάνω από το όριο εισόδου του 3%".