Με συναυλία νορβηγικών χορωδιών και εκθέσεων ζωγραφικής
Με την παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης
Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες εγκαινιάσθηκε με κάθε επισημότητα το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Η έναρξη των πλούσιων φετινών εκδηλώσεών του έγινε στις παρυφές του μυθικού Ολύμπου και συγκεκριμένα στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, έναν πολύ λειτουργικό, από κάθε άποψη, χώρο.
Έλληνες και Νορβηγοί, φιλότεχνοι και μη, παρευρέθηκαν στην τελετή για να τιμήσουν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Πιερία από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Νίκο Πασχαλούδη, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ο οποίος καλωσόρισε...
τους παρευρισκομένους, κάνοντας παράλληλα μια αναφορά στις φετινές εκδηλώσεις και στη γέφυρα επικοινωνίας και πολιτισμού με τη Νορβηγία, την τιμώμενη φέτος χώρα στο Φεστιβάλ. Ευχαρίστησε θερμά τον Πρέσβη της Νορβηγίας κ. Sjur Larsen για τη θερμή και αποτελεσματική συνεργασία, καθώς και τους κ. Πάνο Δήμα, μορφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας και διευθυντή του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, την επιτετραμμένη της Νορβηγικής Πρεσβείας κ. Anne Havnor και την κ. Χριστίνα Σορντίνα, στέλεχος της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Στη συνέχεια ο κ. Γρηγόρης Παπαχρήστου, πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων είπε ότι «Για δύο μήνες η καρδιά της Πιερίας θα χτυπά δυνατά και θα τροφοδοτεί τον τόπο μας με τις αξίες του πολιτισμού, όπως αυτές που θα αναδειχθούν στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στα αρχαία Λείβηθρα, στο Βυζαντινό ναό της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, στο ρέμα της Αγίας Τριάδας στον Όλυμπο, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών και στο Αγιονέρι του αρχαιολογικού Πάρκου του Δίου. Ως εκείνες που θα συμμετέχουν στις νυχτερινές μουσικές και θεατρικές μυσταγωγίες του καλοκαιριού, κάτω, από το έναστρο, ελπίζουμε, πιερικό ουρανό, υπό τα βλέμματα των ολύμπιων θεών και την αόρατη συνοδεία των Πιερίδων Μουσών. Εδώ σήμερα ανάβει ακόμη μια φορά η δάδα του φωτός και του πολιτισμού, στέλνοντας μήνυμα συναδέλφωσης και συνεργασίας σε ολόκληρη τη γη. Το Φεστιβάλ Ολύμπου, στους δύσκολους για τη χώρα μας καιρούς, επιμένει και προσπαθεί να κρατά τη δάδα της ελπίδας και της αισιοδοξίας άσβεστη, καθώς πιστεύει πως αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός, μπορούν και αξίζουν πολύ περισσότερα, αρκεί ο καθένας μας στο χώρο ευθύνης του να δίνει τον καλύτερό εαυτό του».
Ακολούθησε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, που αποδεχόμενος την πρόσκληση του Οργανισμού, είπε ότι «Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί μια αξιομνημόνευτη πολιτιστική αναφορά και έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς στην Πιερία, στη Μακεδονία και γενικότερα σε όλη τη χώρα. Σε μια αταλάντευτη διαδρομή σαράντα δύο χρόνων αναδείχθηκε σε πυρήνα πολιτισμού και πηγή πνευματικού, αλλά και οικονομικού, πλούτου για τον τόπο αυτό. Ανέδειξε σπουδαίες μορφές του πνεύματος και της σκέψης, ξέφυγε από τα στενά όρια ενός λαμπρού πολιτιστικού γεγονότος που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι και χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται σε ένα πόλο ανάπτυξης και πολιτιστικής δημιουργίας στον ευρύτερο χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης».
Τέλος, ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Sjur Larsen αφού ευχαρίστησε για την τιμή να είναι η Νορβηγία η τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ Ολύμπου, αναφερόμενος στα γεγονότα που παρουσιάζονται και έχουν σχέση με τη νορβηγική παράδοση, είπε ότι «Είναι ένα αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της πρεσβείας, του Νορβηγικού Ινστιτούτου και του Φεστιβάλ Ολύμπου. Ο σκοπός μας ως τιμώμενης χώρας δεν είναι μόνο να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Νορβηγίας, αλλά είναι ακόμη κάτι παραπάνω. Να ανοιχθεί η δίοδος για μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπάρχουν πάρα πολλοί σοβαροί λόγοι για να εξερευνήσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στην Πιερία και τη Νορβηγία. Έχουμε αντιληφθεί οι δύο λαοί έχουν μεγάλη αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη, το χορό και έχουν ταξιδέψει σε όλες τις θάλασσες ανά τον κόσμο».
Οι εκθέσεις ζωγραφικής
και η συναυλία με τις διάσημες νορβηγικές χορωδίες
Την ίδια στιγμή εγκαινιάστηκε και η τριπλή έκθεση φωτογραφίας - ζωγραφικής με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Δήμητρας Ζηρού, Νατ Σαμάρκα και Γιάννη Σκουλά. Και οι τρεις μετέφεραν το κοινό σε τόπους μακρινούς, τη Νορβηγία, το Όσλο και τα περίχωρα. Η φωτογραφία είναι το μέσο για ένα ταξίδι φαντασίας και μία περιπλάνηση σε τόπους αταξίδευτους, η ζωγραφική το μέσο για ένα ταξίδι στον κόσμο του καλλιτέχνη και για μία συνομιλία με τον ψυχισμό του. Η Δήμητρα Ζηρού, με σπουδές στο Σικάγο και το Παρίσι, απαθανάτισε το Βόρειο Σέλας και τουςSami, μία μειονότητα αυτοχθόνων που ζουν στη Λαπωνία, περιοχή που διασχίζει την αρκτική Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και τη χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας. Η Νατ Σαμάρκα, με αέρα κοσμοπολίτισσας, ανέκαθεν γοητευμένη από τον κόσμο της μαγείας, απέδωσε μέσα από τα έργα της, που συνδυάζουν ζωγραφική και κολλάζ, τους μύθους Ελλάδας και Νορβηγίαςֺ από τους Βίκινγκς και τις Βαλκυρίες, μέχρι τους Κύκλωπες και τις Γοργόνες, οι δύο λαοί έχουν προσφέρει πολλά στην παγκόσμια μυθολογία. Ο Γιάννης Σκουλας κατάφερε να συνδέσει τοπία της καθημερινότητας των δύο χωρών· «στερεότυπα κρημνίζονται, ομοιότητες αναδεικνύονται, ιδιαιτερότητες φωτίζονται και όλα με άξονα δύο αληθινές ιστορίες που μοιάζουν με μύθους και κύριο στοιχείο την αναγόρευση σε μέγιστη αξία του ίδιου του ταξιδιού στη ζωή». Το κοινό είχε τη μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες, να πάρει απαντήσεις, να κατανοήσει τα έργα και την πρόθεση των δημιουργών, να δει τι κρύβεται πίσω από τους πίνακες, να μάθει μία ιστορία και ένα μύθο για κάθε έργο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου 2013. (Για περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, τηλ. 2351054015).
Στις 9.30μμ πραγματοποιήθηκε η συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και νορβηγικής μουσικής. Στη διεύθυνση της ορχήστρας και των δύο χορωδιών, της Ανθρωπιστικής Χορωδίας (www.hum-koret.no) και της Σοσιαλιστικής Χορωδίας (http://kor.no/sosialistisk-ko r-i-oslo) του Όσλο, ήταν o Per Arne Olsen, που έχει παρουσιάσει έργα του Θεοδωράκη στο κοινό της Νορβηγίας, της Χιλής και της Ελλάδας και έχει συνεργαστεί με τον κορυφαίο συνθέτη στην παραγωγή «Canto General» στη Sauda της Νορβηγίας, το 1997. Eντύπωση προκάλεσε η ενδυμασία των χορωδών, καθώς ήταν σαν «αγρός με πολύχρωμα λουλούδια» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος παρουσίασε την εκδήλωση. Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο., κ. Γρηγόρης Παπαχρήστου, καλωσόρισε για ακόμη μία φορά το κοινό, ενώ ο Πρέσβης της Νορβηγίας κήρυξε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Υποστηρικτές της ελληνικής πλευράς της γέφυρας πολιτισμού ήταν οι: Σοφία Μιχαηλίδη (μέτζο σοπράνο), που συνεργάστηκε με το Μίκη Θεοδωράκη, ο Τάσος Αποστόλου (μπάσος), που εργάζεται στην Ελληνική Λυρική Σκηνή και ο Κώστας Παπαδόπουλος (σολίστ μπουζουκιού), ο οποίος μπήκε στην παγκόσμια μουσική σκηνή ως σολίστ μπουζουκιού στην ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας». Το μουσικό αυτό σχήμα ερμήνευσε τραγούδια του Θεοδωράκη και η ορχήστρα απέδωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μελωδίες του συνθέτη˙ ο Ζορμπάς, η Μαρίνα και η Μάγια, σε στίχους Ελύτη, το «είχα φυτέψει μια καρδιά» σε στίχους Ν. Γκάτσου, καθώς και παραδοσιακά νορβηγικά τραγούδια του γάμου κράτησαν το κοινό σε εγρήγορση με τη συμμετοχή του να είναι ιδιαίτερα δυναμική. Τέλος, η βραδιά έκλεισε με τις χορωδίες και του ερμηνευτές να τραγουδούν με τη συνοδεία του κοινού «το τρένο φεύγει στις οκτώ, ταξίδι για την Κατερίνη», κομμάτι που συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες.
Τέλος, άξιος αναφοράς είναι ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης μέσω επιστολής του στο Φεστιβάλ, δηλώνοντας τα ακόλουθα: «Χαιρετίζω το Φεστιβάλ Ολύμπου. Χαιρετίζω τους φίλους μας Νορβηγούς και τους ευχαριστώ για την αγάπη τους στη μουσική μας και στην πατρίδα μας. Τους ευχαριστώ επίσης, γιατί φέρνουν μαζί τους τα δώρα της όμορφης μουσικής τους και ειδικά τα έργα του μεγάλου συνθέτη Edvard Grieg. Οι Νορβηγοί είναι το παράδειγμα ενός περήφανου λαού, μικρότερου σε πληθυσμό από τον δικό μας, που αρνήθηκαν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ήθελαν να διαφυλάξουν την εθνική τους ανεξαρτησία. Και πρέπει να υπογραμμίσω ότι την απόφαση αυτή την πήραν πριν ανακαλύψουν τα κοιτάσματα πετρελαίου, βασισμένοι αποκλειστικά στην κοινωνική αλληλεγγύη, την εργατικότητα του Λαού τους και στη μεγάλη τους αγάπη για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Τα τονίζω όλα αυτά, γιατί διαφωνώ απόλυτα με κείνους που πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να ζήσουμε μόνοι μας χωρίς τη βοήθεια των Μεγάλων μας Συμμάχων, γιατί είμαστε μια μικρή χώρα. Ας μου επιτραπεί λοιπόν να κλείσω τον χαιρετισμό μου αυτόν λέγοντας στους Νορβηγούς: Σας ζηλεύω, γιατί κι εγώ πιστεύω ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να ζήσει ανεξάρτητη και αυτοδύναμη, όπως η δική σας, γιατί έχει όλες τις ικανότητες να κάνει. Τι μας λείπει; Η αυτογνωσία, η πεποίθηση, το θάρρος και ο πατριωτισμός. Δηλαδή όλα τα στοιχεία που διαθέτετε εσείς οι Νορβηγοί και που με κάνουν να σας θαυμάζω. Σας ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ και το Φεστιβάλ Ολύμπου στο πρόσωπο του καλλιτεχνικού διευθυντή του κ. Κωνσταντίνου Μυστακίδη για την φιλοξενία της εκδήλωσης αυτής».