Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια” διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας..
σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας το πρωί της Παρασκευής.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε καινοτόμες πρακτικές για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αγοράς.– Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (SUB-IOC-TE 2/13 )».
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων που είχε υποβληθεί σε διεθνή προκήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε καλλιεργητές ελιάς και παραγωγούς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και κατάφερε να επιλεγεί μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων και να εγκριθεί για συγχρηματοδότηση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Ο στόχος
Στόχος μας είναι να δώσουμε κάποιες πρώτες πληροφορίες για το πώς θα πρέπει πλέον να καλλιεργούμε την ελιά ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την υπεραξία που έχει το προϊόν, είτε αυτό είναι για λάδι είτε είναι η βρώσιμη ελιά, μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τόνισε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Κώστας Χαρτζουλάκης.
Το σεμινάριο καλύπτει όλο το φάσμα, από την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας για μια περιοχή, από τις καλλιεργητικές φροντίδες, φύτευση, λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, ποιότητα ελαιολάδου και χειρισμοί ώστε να εξασφαλίσεις αυτή την ποιότητα, πιστοποίηση μέχρι και διάθεση. Το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου που αφορά στην πρακτική εξάσκηση.
« Αυτή τη στιγμή η παγκόσμια αγορά απαιτεί και ζητά καλής ποιότητας λάδι, το οποίο όμως θα έχει τα σχετικά πιστοποιητικά και θα είναι ασφαλές. Επομένως η απλή λογική που μέχρι σήμερα λέγαμε πως έχουμε καλά προϊόντα χάρη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις ποικιλίες μας και μπορούμε να διαφοροποιηθούμε στην παγκόσμια αγορά και να πάρουμε υπεραξία, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από τον παραγωγό. Καλές είναι οι πρακτικές που εφαρμόζονται, αλλά η αγορά για να πληρώσει την υπεραξία ζητά προϊόντα με πιστοποιητικά. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτός είναι ο στόχος του Ινστιτούτου, να πείσουμε αφενός τους παραγωγούς και όλους αυτούς που ασχολούνται στην αλυσίδα της παραγωγής του λαδιού και της βρώσιμης ελιάς, ότι αυτό είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να πάρουμε την υπεραξία, την οποία έχουμε, απλά πρέπει να παράξουμε το δικό μας προϊόν με τις δυνατότητες που μας δίνει το δικό μας περιβάλλον. Θέλει αλλαγή νοοτροπίας και τεχνική στήριξη και καθοδήγηση των ανθρώπων αυτών από την Πολιτεία, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε στη μαζική παραγωγή προϊόντων για να ανταγωνιστούμε χώρες με ομοειδή προϊόντα. Μπορούμε όμως να διαφοροποιηθούμε και αυτό είναι το πλεονέκτημά μας, να επικεντρωθούμε στην ποιότητα».
Μοχλός ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας
Στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου σημείωσε μεταξύ άλλων πως το κομμάτι της αγροτικής οικονομίας και ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός. Είναι ο τομέας, όπως είπε που στα δύσκολα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον καθένα ξεχωριστά και ευρύτερα για την περιφέρειά μας.
Η Ελαιοκομία στην Πιερία
Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας Ευδοκία Κίτσιου, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της ελιάς την οποία δεν μονοπωλούν πλέον περιοχές όπως αυτή της Κρήτης, των νησιών του Αιγαίου και της Πελοποννήσου, αλλά και περιοχές της Β. Ελλάδος, όπως είναι η Χαλκιδική, η Θάσος και τελευταία και η Πιερία.
« Η Π.Ε. Πιερίας αριθμεί περίπου 32.000 στρέμματα ελαιόλαδο και είναι δεύτερη στην καλλιέργεια μετά από αυτή των ακτινιδίων. Η αύξησή της είναι ραγδαία για το λόγο πως προσαρμόζεται και αποδίδει σε οριακά περιβάλλοντα με μικρή γονιμότητα και μεγάλη κλίση και εδαφικές ανωμαλίες, αλλά κυρίως από την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι ελαιώνες είναι συστηματικοί, συγκροτημένοι, αρδευόμενοι και βέβαια αυτό είναι δυνατό με μεγάλες αποδόσεις, με καρπούς και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής είναι ο Κολινδρός, το Αιγίνιο, ο Μακρύγιαλος, η Μεθώνη, η Πύδνα, αλλά και στη Ν. Πιερία το Λιτόχωρο, η Λεπτοκαρυά και η Σκοτίνα. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι η μεγαρίτικη, η κορωναίικη, η ντόπια Σκοτίνας, η Χαλκιδικής και κάποιες ισπανικές. Αποτέλεσμα της μεγάλης παραγωγής ήταν και η δημιουργία επτά ελαιοτριβείων στο νομό μας και εξαγωγικών μεταποιητικών βιομηχανιών».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως την Πιερία παράγεται πρώτα καπνός και δεύτερη καλλιέργεια είναι η παραγωγή ελιάς.
Οι προοπτικές
Ο Προϊστάμενος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Χαλκιδικής και Συντονιστής του Σεμιναρίου Κώστας Τερτιβανίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως το σεμινάριο γίνεται στις Σέρρες και την Πιερία, δυο περιοχές που είναι ανερχόμενες στο ελαιοκομικό τομέα. «Υπάρχει δυνατότητα κυρίως ως προς την επιτραπέζια ελιά να αυξηθεί η παραγωγή και να μπουν σ’ αυτή και νέες περιοχές, άσχετα αν θα είναι σε μία Π.Ε. ή άλλη. Το θέμα είναι όλοι μαζί να πάμε μπροστά».
katerini-news.gr