Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Γριβέα και τη γυναίκα του


Κοντά στους δύο καταζητούμενους για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κυρ. Γριβέα και Αν. Βάτσικα φαίνεται ότι βρίσκονται οι αρχές..
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές γνωρίζουν πού βρίσκεται το ζευγάρι, εις βάρος του οποίου υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Οι δικηγόροι του ζεύγους ήρθαν μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» σε επαφή με τις δικαστικές αρχές ζητώντας να μην συλληφθούν προκειμένου να εμφανιστούν ενώπιόν τους.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και έτσι το ζευγάρι παραμένει άφαντο σε χώρα του εξωτερικού. Οι έρευνες πάντως των διωκτικών αρχών έχουν φτάσει μέχρι τη Βενεζουέλα και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου ο εντοπισμός και η σύλληψή τους βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον τους.


Γριβέας: Με «πράσινη ενέργεια» και φίλο τον Αντρίκο πήρε 17 εκατ. ευρώ και εξαφανίστηκε

Από υπάλληλος φαρμακείου εξελίχθηκε σε δαιμόνιο επιχειρηματία. Με αβαντάζ την εύνοια της οικογένειας Μητσοτάκη και τις διασυνδέσεις στην ΟΝΝΕΔ, επεκτάθηκε επιχειρηματικά επί Καραμανλή για να εδραιωθεί στο πρωθυπουργικό -και οικογενειακό- περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου. Μέσω της Post Bank Green Institute έλαβε το περίφημο δάνειο των 17 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η τύχη του... αγνοείται.

Το μοντέλο που αντιπροσωπεύει ο εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ. Κυριάκος Γριβέας, ο οποίος πήρε δάνεια εκατομμυρίων και, όπως φαίνεται, τα μετέτρεψε σε ακίνητα και ψώνια στο Λονδίνο και σε κάθε καλή αγορά του εξωτερικού, είναι χαρακτηριστικό του είδους που επικράτησε για χρόνια στη χώρα, συμβάλλοντας στον ερχομό της κρίσης.

Χρυσό παιδί του κομματικού συστήματος (εν προκειμένω της Ν.Δ.), με μπάρμπα απ’ την Κορώνη (στην κυριολεξία το μπάρμπας, αφού ο θείος του είναι ο συνονόματός του παλαιός διευθυντής στα πρωθυπουργικά γραφεία του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Τζαννή Τζαννετάκη) και άριστες δημόσιες σχέσεις με το ανφάν γκατέ του πολιτικού προσωπικού (στο οποίο κατατάσσεται η οικογένεια Παπανδρέου με την οποία συνεργάστηκε), δημοσιοσχεσίτης, χρυσοθήρας και ευκαιριακός επιχειρηματίας.

Ο άνθρωπος που έφυγε από την Ελλάδα προτού σκάσει η δικαστική έρευνα για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ίσως επειδή μυρίστηκε έγκαιρα την καταιγίδα που ερχόταν, αναζητείται κάπου ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελβετία, κατηγορούμενος ότι μετέτρεψε σε προσωπική περιουσία τουλάχιστον ένα δάνειο 17 εκατ. ευρώ, που έλαβε το 2009, υποτίθεται για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Γριβέας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ένας απλός υπάλληλος φαρμακείου. Μόνο που η μοίρα του δεν τον είχε για εκεί. Εχοντας ένα όνομα βαρύ -λόγω θείου- και καλό δίκτυο γνωριμιών από την ΟΝΝΕΔ, βρέθηκε στην κατάλληλη ηλικία στο κατάλληλο σημείο: λίγο μετά τα 30 του (έχει γεννηθεί το 1964) κατάφερε να εμπλακεί στο πάρτι των φαρμάκων, το οποίο εκείνη την εποχή άρχιζε για τα καλά στη χώρα. Δραστηριοποιήθηκε στη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων και αναλάμβανε τα επικοινωνιακά προγράμματα μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που έψαχναν τρόπους δημοσιότητας.

Ο δεύτερος γάμος του με την κυρία Αναστασία Βάτσικα, με την οποία ιδρύει την εταιρεία C&C International Group of Companies, τον απογειώνει επαγγελματικά. Εκείνος, ειδικός στις δημόσιες σχέσεις και τις πολιτικές επαφές. Εκείνη, ιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου και κέρβερος στα οργανωτικά και την οικονομική διαχείριση. Ηταν εποχή με χρυσοφόρες δουλειές, που τον κατέστησαν σύντομα κυρίαρχο όνομα στον χώρο αυτό. Πολυτελή ταξίδια, μοίρασμα διαφημιστικών πακέτων, πανάκριβες εκδηλώσεις, υψηλές διασυνδέσεις.



Απο τις φαρμακευτικές στον Σημίτη

Γρήγορα γίνεται ο άνθρωπος των πολιτικών ηγεσιών, ακόμη και επί κυβέρνησης Σημίτη, πρόθυμος να συνδράμει υπουργούς και υποψήφιους βουλευτές.

Δίπλα του και κοντά του πάντα η οικογένεια Μητσοτάκη, με την οποία διατηρεί από την αρχή εξαιρετικές σχέσεις. Δεν ήταν μόνο ο θείος του, που έτσι κι αλλιώς του είχε ανοίξει την πόρτα, αλλά και η δική του παρουσία στη «γαλάζια» Νεολαία και η ένταξή του στον ευρύτερο κύκλο επιρροής της «αγίας οικογένειας». Αργότερα μάλιστα, όταν θα επεκταθεί και στα ξενοδοχειακά, η Ευρυτανία θα είναι μέσα στο πλάνο του (διατηρούσε εκεί μία μονάδα), λόγω της ιδιαίτερης σχέσης με την περιοχή.

Ηταν τόσο μετρ των δημοσίων σχέσεων ο κ. Γριβέας ώστε πετύχαινε ακόμη και πράγματα που φαίνονταν ακατόρθωτα. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι ήταν εκείνος που έκανε το 2010 το πολιτικό συνοικέσιο ανάμεσα στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρώην υφυπουργό Υγείας επί κυβερνήσεων Σημίτη κ. Θεόδωρο Κοτσώνη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να βρεθεί στη Δημοκρατική Συμμαχία, που είχε ιδρύσει για ένα διάστημα η γνωστή πολιτικός.

Οι πολυσχιδείς δραστηριότητές του και τα ερείσματα που αποκτούσε διαρκώς σε όλους τους χώρους τού έδωσαν τη δυνατότητα να επεκταθεί επιχειρηματικά με θεαματικό τρόπο. Ειδικά με την έλευση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 ανέπτυξε ένα μεγάλο δίκτυο επιχειρηματικών δράσεων, διαβλέποντας τις δυνατότητες που ανοίγονταν.

Ιδρυσε εκδοτική εταιρεία (Modus Vivendi), δημιούργησε την εταιρεία επικοινωνίας CIP, ανέλαβε την οργάνωση του Diners Club, σύστησε την ID Events, με αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων, ενώ ανέλαβε και την εκμετάλλευση των ξενοδοχείων «Country Club». Πρόκειται για υπερπολυτελείς μονάδες λίγων κλινών, «χαμένες» στα εκπληκτικά γραφικά μέρη της χώρας, που απευθύνονταν αποκλειστικά σε έχοντες και καλόγουστους.

Η ραγδαία άνοδος έφερε φυσικά και την ακόρεστη δίψα για ακόμα περισσότερα.


Στενές επαφές... Παπανδρεϊκού τύπου

Την περίοδο της δόξας του γνωρίζει τους κυρίους Νίκο και Αντρίκο Παπανδρέου. Τους γοητεύει και γοητεύεται από τα αδέλφια τού τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως όμως διαβλέπει σε αυτές τις γνωριμίες νέες σπουδαίες ευκαιρίες για εφόδους στο κρατικό χρήμα. Αναπτύσσει αμέσως στενές κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις μαζί τους. Κατά έναν περίεργο τρόπο οι δύο συγκεκριμένοι Παπανδρέου είχαν πάντα ροπή σε επαφές με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες. Λέγεται ότι ήταν τόσο στενή η σχέση τους που επέλεξαν τα σπίτια τους να είναι κοντά ακόμη και στο Λονδίνο για να κάνουν εύκολα παρέα.

Είναι ο καιρός που ο Κυριάκος Γριβέας αφήνει εντελώς τους χαμηλούς τόνους και το σεμνό προφίλ που τον κυνηγούσε εξαιτίας και της καταγωγής του, καθότι ήταν γιος αστυνομικού και δεν είχε από την αρχή τον αέρα της ελίτ. Μεταφέρει την έδρα των επιχειρήσεών του από ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Μαρούσι σε ένα πολυτελές κτίριο απέναντι από τον Ιππικό Ομιλο στην απέναντι πλευρά της Κηφισίας. Αρχίζει τις επισκέψεις στα χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων, όπου περνά μεγάλο μέρος του χειμώνα με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως δεινός σκιέρ - πολύ πριν από τον Σουμάχερ, ίσως και την ίδια τη Μέρκελ. Είναι πια κομμάτι της υψηλής κοινωνίας και της κοσμικής ζωής της χώρας.

Στο Γκστάαντ μάλιστα πηγαίνει κάποια στιγμή με τον Αντρίκο Παπανδρέου, τον οποίο φιλοξενεί συχνά και στα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται. Σε εκείνο της Αρκαδίας, το πιο πολυτελές της σειράς, φιλοξενεί και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Το άστρο του μεσουρανεί τόσο που απολαμβάνει μεγάλη αναγνώριση ακόμη και διεθνή. Διοργανώνει μάλιστα παγκόσμιο συνέδριο για την πληροφορική με ομιλητή τον κ. Νίκολας Νεγκροπόντε και χορηγό επικοινωνίας το…CNN ! Χορηγοί με γερά πακέτα σε ευρώ είναι πολλές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, φυσικά τράπεζες και οργανισμοί του Δημοσίου. Πείθει δε τον κ. Παπανδρέου να μαζέψει υπογραφές για την περίφημη πολιτική διακήρυξη της τεχνολογικής ανάπτυξης, μια πρωτοβουλία την οποία ο μετέπειτα πρωθυπουργός παρουσιάζει με ιδιαίτερο καμάρι! Η «μεγάλη ιδέα», που αποτέλεσε ωστόσο και τη μοιραία κίνηση, υπήρξε η εμπλοκή του κ. Γριβέα με τα περιβαλλοντικά μέσω της συνεργασίας του με τον Αντρίκο Παπανδρέου. Το όνειρο της πράσινης ανάπτυξης, που επαγγελόταν ο πρώην πρωθυπουργός, ήταν για κάποιους μία ακόμη ευκαιρία για κέρδος υπό τη βιτρίνα μάλιστα της οικολογικής ευαισθησίας. Ο κ. Γριβέας μάλιστα ένιωθε δίπλα στον Αντρίκο εκείνη την εποχή σαν τον… Οβελίξ. Ηταν δηλαδή σαν να είχε πέσει μέσα στο βαρέλι με τον μαγικό ζωμό που μπορούσε να μετατρέψει έναν μεσαίο επιχειρηματία σε μεγιστάνα. Κι έτσι ακριβώς αισθανόταν: κυρίαρχος, ανεξέλεγκτος, απρόσβλητος - και κυρίως ανυποψίαστος για το πού θα μπορούσε να τον οδηγήσει το οποιοδήποτε λάθος, κάτι που αποδεικνύεται τώρα.

Καριέρα με «πράσινα» συνέδρια

Η συνεργασία του με τον μικρότερο αδελφό του πρώην πρωθυπουργού άρχισε σεμνά, με τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων. Η δική του C&C International Group of Companies συνεργαζόταν με το Διεθνές Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής & Ενεργειακής Ασφάλειας (i4cense), τη μη κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία προήδρευε ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου. Ενα τέτοιο συνέδριο έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2010 με βασικούς ομιλητές τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και την, αξέχαστη, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, που εκείνη την εποχή έκανε την υπουργό Περιβάλλοντος. Από την εκδήλωση παρέλασαν και τη στήριξαν πλουσιοπάροχα άπαντες τότε, αφού αποτελούσε και κορυφαίο δείγμα της κυριαρχίας εκείνου του καθεστώτος. Ο ίδιος ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου επιβεβαίωνε τη συνεργασία του με τον κ. Γριβέα λέγοντας δημοσίως ότι «το i4cense, του οποίου είμαι πρόεδρος, συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με την εταιρεία συνεδρίων C&C International και τους “Financial Times” για τη διοργάνωση του Mediterranean Sustainable Energy Summit, το οποίο είναι διεθνές συνέδριο για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Το ινστιτούτο έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου. Θεωρούμε σημαντικό ένα τέτοιο συνέδριο να οργανώνεται στην Αθήνα ώστε η χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς προβληματισμού για την κλιματική αλλαγή».

Το μεγάλο trust

Πίσω απ’ όλα αυτά οικοδομούνταν ένα μεγάλο trust, που θα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός, με αξιοσημείωτη έμφαση στον αμερικάνικο προσδιορισμό των πάντων. Με επίκεντρο την εκμετάλλευση προγραμμάτων για την πράσινη ανάπτυξη και τις οικολογικές δράσεις, οι δύο «σιαμαίοι» πλέον σχεδίαζαν μία ολόκληρη αυτοκρατορία. Ναυαρχίδα της προσπάθειας θα ήταν καταρχήν μία πρωτοποριακή εταιρεία, η Post Bank Green Institute, που ιδρύθηκε από κοινού από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη C&C International Group of Companies του κ. Γριβέα. Στην ηγεσία του Τ.Τ. βρίσκονταν τότε παλιοί του φίλοι από την ΟΝΝΕΔ, όπως ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης. Κάπως έτσι εξασφάλισε το περιβόητο δάνειο των 17 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2009, σε χρόνο μάλιστα ρεκόρ, και το οποίο φαίνεται πως έγινε φύλλο και φτερό μέχρι και το τελευταίο σεντ, όπως αποκάλυψε η έρευνα των δικαστικών αρχών! Η παρουσία του κ. Αντρίκου Παπανδρέου στο πλευρό του κ. Γριβέα εξασφάλιζε εκείνη την εποχή και τη μακρόχρονη προοπτική του εγχειρήματος.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το 2009, ο έλεγχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πέρασε κατευθείαν στην οικογένεια Παπανδρέου, της οποίας ένας στενός φίλος από τα παλιά, ο κ. Κλέων Παπαδόπουλος, διορίστηκε πρόεδρος στη θέση του κ. Φιλιππίδη. Ολα έδειχναν να βαίνουν με την ευτυχέστερη εκδοχή, αφού το 2010 τα φούμαρα περί πράσινης ανάπτυξης γνώριζαν πιένες, με έναν πρωθυπουργό να επιδίδεται σε ακατάσχετα ληρολογήματα επ’ αυτών των θεμάτων. Το πάρτι με τα χρήματα του Τ.Τ. και όχι μόνον θα συνεχιζόταν χωρίς καμία όχληση, υπό μία προϋπόθεση: να μη γινόταν ανεξέλεγκτη η οικονομική κρίση και να μην οδηγούμασταν, εξαιτίας αυτής, σε πολιτικό αδιέξοδο και πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Μόλις η κατάσταση στράβωσε, όλοι έκαναν τον ψόφιο κοριό. Ο κ. Γριβέας εξαφανίστηκε, ως να μην υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου ξέχασε τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, η κυρία Μπακογιάννη κάνει εδώ και καιρό την παντελώς ανήξερη για τα πάντα που έχουν συμβεί και συμβαίνουν στη χώρα, ενώ οι πάλαι ποτέ φίλοι του καταζητούμενου σήμερα επιχειρηματία ορκίζονται ότι δεν ήξεραν με ποιον έχουν να κάνουν. Από τον Δεκέμβριο του 2011, όταν πλέον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο κ. Παπανδρέου, η διοίκηση του Τ.Τ., υπό τον κ. Παπαδόπουλο, αναγκάστηκε να κόψει κάθε σχέση με τον κ. Γριβέα, εξαγοράζοντας ολόκληρη την Post Bank Green Institute, που πάντως στο μεταξύ δεν είχε κάποια αξία ή ρόλο.




protothema.gr