Εξαιρετικά επώδυνα μέτρα θα απαιτήσουν από την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, σε περίπτωση που συμφωνήσουν να παράσχουν το νέο δάνειο των 29,1 δισ. ευρώ..
που ζητά έως και το 2017 η Αθήνα.
Η 1η Ιουλίου φέρνει τη χώρα μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.
Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, με μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ ήδη στην πλάτη της, αλλά και εν αναμονή έγκρισης αιτήματος για τη χορήγηση δανείου σχεδόν 30 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM.
Η Ελλάδα ζήτησε και επισήμως νέο, τρίτο δάνειο, το οποίο είναι αδύνατο να χορηγηθεί χωρίς την υπογραφή μνημονίου, με νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τον ελληνικό λαό.
Το ελληνικό αίτημα για χορήγηση νέου δανείου αναμένεται να εξεταστεί στη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:30.
Το μονοπάτι που επέλεξε η κυβέρνηση δεν θα είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, καθώς όπως ήδη προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, οι όροι για ένα νέο πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά σκληροί.
Η ελληνική πρόταση που εστάλη στους Ευρωπαίους προβλέπει δάνειο από τον ESM έως το 2017, με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά και απεμπλοκή του ΔΝΤ.
Η απάντηση των Ευρωπαίων δεν μπορεί παρά να είναι ένα νέο κοστούμι δημοσιονομικών μέτρων που θα επιφέρουν νέο πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
Το δάνειο των 29,1 δισ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για νέο καθεστώς αυξημένης επιτήρησης για την ελληνική οικονομία, αλλά και για μεγάλες περικοπές δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στην τελευταία ελληνική πρόταση που είχε κατατεθεί στους δανειστές, προβλέπονταν μόνο για το 2015 παρεμβάσεις ύψους άνω των 5,5 δισ. ευρώ.
Τα δεινά για την ελληνική οικονομία δεν έχουν ακόμη τελειώσει, ενώ την ίδια στιγμή η θετική απόφαση των Ευρωπαίων υπέρ της χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση...
Ο ESM
Η ελληνική απόφαση για αίτημα χορήγησης δανείου από τον ΕSM δεν ακούγεται ξένη.
Ο ESM, ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον διάδοχο του EFSF, του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που είχε αναλάβει τα πρώτα δάνεια προς την Ελλάδα.
O ΕFSF έχει σταματήσει να χορηγεί δάνεια προς την Ευρωζώνη ήδη από τον Ιούνιο του 2013, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει σε άτυπη ισχύ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπληρωμής των δανείων που έχει χορηγήσει (σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
Μόνο για την Ελλάδα, μέσω του EFSF εκταμιεύθηκαν 141,8 δισ. ευρώ, με χαμηλά επιτόκια.
Ο διάδοχος του EFSF, o ΕSM, αφορά ένα μόνιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης.
Όπως και ο EFSF, έτσι και ο ESM δύναται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, προκειμένου να αυξήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την παροχή δανείων προς χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Η έκδοση ομολόγων συνοδεύεται από εγγυήσεις που παρέχονται από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο της Ελλάδας, εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, τότε σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, ύστερα από αίτηση του κράτους-μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του ESM δύναται να αποφασίσει τη χορήγηση οικονομικής στήριξης.
Ο ESM αναθέτει σε Κομισιόν και EKT να δρομολογήσουν εκτίμηση για την ύπαρξη κινδύνων, κατά πόσο το χρέος της χώρας που κατέθεσε το αίτημα για δάνειο είναι βιώσιμο, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης.
Όταν αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο που θα συνοδεύει τη χορήγηση δανείου.
Kaferini
η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης