Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Σφοδρή σύγκρουση στην Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες


Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες διεξάγεται το πρωί της Παρασκευής στην Βουλή με αφορμή την τροπολογία..
που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση για τον τρόπο ορισμού του αριθμού των καναλιών.

Η κατάσταση ξέφυγε κατά την διάρκεια ομιλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, που απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά είπε: «Δεν είστε υπουργός Βόρειας Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε σε υπουργό να μετατρέψει το κοινοβούλιο σε χουντικό κοινοβούλιο, να μετατρέψει την χώρα σε χώρα που δεν έχει σχέση με τα δικαιώματα». 

Αμέσως, ο υπουργός σηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε έντονα με αποτέλεσμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να του απαντήσει σκληρά: «Είσαι άσχετος. Να καθίσεις κάτω. Ντροπή σου. Είσαι άσχετος. Να μιλάς καλά σε εμένα. Εδώ δεν θα τραμπουκίζεις. Πέντε χρόνια σας έχουμε υποστεί, δεν μας φοβίζετε».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αλλά και να επανέλθουν οι πιθανότητες συγκρότησης ΕΣΡ από την Βουλή κατέθεσε ρύθμιση που προβλέπει πως ο αριθμός των καναλιών θα εγκρίνεται από την εθνική αντιπροσωπεία, μετά από δίκη του εισήγηση.

Ωστόσο η αντιπολίτευση θεωρεί προσχηματική την ενέργεια του υπουργού και ζητά να περάσουν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες - και ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών - στην ανεξάρτητη αρχή.

Ηδη, ο Μάκης Βορίδης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διάταξης μιλώντας για «κλαυσίγελο καθώς αυτό που έχει κατατεθεί είναι για γέλια και κλάματα». «Το Σύνταγμα ορίζει πως τον έλεγχο των αδειών τον καθορίζει το ΕΣΡ. Έρχεται ο κ. Παππάς και λέει ότι καταργεί το Σύνταγμα και θα καθορίζει τον αριθμό των αδειών. Το Σύνταγμα έχει αποπολιτικοποιήσει κι έχει αποκομματικόποιήσει την όλη διαδικασία για αυτό την ανέθεσε στο ΕΣΡ. Με την τροπολογία ακυρώνετε πλήρως το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. Βάλτε τον αριθμό των αδειών στην τροπολογία κι εμείς θα ψηφίσουμε για την συγκρότηση του ΕΣΡ», συνέχισε.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης δεν «στέκουν» και πως «η διάταξη που φέρνουμε αποκαθιστά την νομική ανωμαλία των τελευταίων 25 ετών».

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ακόμα ότι «βγάζετε τα μάτια σας και τα μάτια της χώρας. Οσα κάνετε οδεύουν προς την επιτροπή της ΕΕ. Όλα αυτά συνοψίζονται στο σποτάκι σταλινικού τύπου που δείξατε στο πανηγύρι σας. Δεν αντέχετε την κριτική» ενώ για τον κ. Παππά είπε: «Αυτός θέλει να βάλει χέρι στα ΜΜΕ για να παράγει μήνυμα κατά την βούλησή του. Να είναι "Πολωνία", να είναι βασικός μέτοχος και ό,τι θέλει. Υπάρχει πρόβλημα χωροταξικό στις συχνότητες; Η τεχνολογία παρέχει απεριόριστο χώρο». 

Βούτσης: Όνειδος για την Δημοκρατία το τηλεοπτικό παρελθόν
Με παρέμβασή του από τα βουλευτικά έδρανα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε την συνταγματικότητα της διάταξης ενώ αποκάλυψε και την πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης. 

«Μέσα από την ανάληψη ευθύνης από την Βουλή επιθυμούμε να αποσυμπιεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από ενδεχόμενες πιέσεις που ασκούνται από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα ώστε την Δευτέρα στην Διάσκεψη, αποσυμπιεσμένοι από κάθε πίεση από οικονομικά συμφέροντα να μπορούν να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική συζήτηση για το ΕΣΡ» είπε ο κ. Βούτσης. Υπενθύμισε ακόμα την περίοδο της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή λέγοντας ότι «υπάρχει παρελθόν που είναι όνειδος για την Δημοκρατία με την βαθύτατη υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή από λομπίστες οικονομικών συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού μετόχου». 

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης