Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Πώς το Ice Bucket Challenge βοήθησε στην έρευνα για την αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση


Θα το θυμάστε πριν από δύο χρόνια: Διάσημοι και μη έπαιρναν ένα κουβά με παγωμένο νερό και τον αναποδογύριζαν πάνω από το κεφάλι τους με σκοπό..
να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους για την αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS).    

Η φρενίτιδα του Ice Bucket Challenge έγινε στόχος χιλιάδων επικριτικών σχολίων για το σκοπό που εξυπηρετούσε, αλλά και το πραγματικό νόημά της. Ο ALS Association, ο φορέας που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, ανακοίνωσε εκείνο το καλοκαίρι μέσω του Twitter πως τα χρήματα που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.   

Το Ice Bucket Challenge κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 115 εκατ. δολάρια, σε διάστημα ενός περίπου μήνα. Τι απέγιναν όμως τα χρήματα αυτά;   Σύμφωνα με ανακοίνωση του επίσημου φορέα της ασθένειας, το ποσό αυτό χρηματοδότησε έξι διαφορετικά, ερευνητικά προγράμματα.   

Ένα από αυτά, το  Project MinE (σ.σ. στο οποίο συμμετέχουν 80 ερευνητές από 11 χώρες) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως κατάφερε να εντοπίσει ένα νέο γονίδιο που σχετίζεται με την ασθένεια. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Genetics».   

Η ταυτοποίηση του γονιδίου NEK1 συνδέεται μόλις με το 10% των περιπτώσεων ALS, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν πως εν καιρώ θα ανοίξει ο δρόμος για νέες δυνατότητες θεραπείας, ίσως και για την οριστική καταπολέμηση της ασθένειας.   «Είναι πολύ συναρπαστικό γιατί δείχνει σε όλους όσους συνέβαλαν στο Ice Bucket Challenge ότι οι δωρεές τους είχαν αντίκτυπο στην έρευνα», δήλωσε ο Brian Frederick, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Ανάπτυξης της ALS Association. Και πρόσθεσε: «Το έργο του Project Mine είναι πολύ σημαντικό και η ανακάλυψη αυτού του νέου γονιδίου θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ALS».


Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης