Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς λειτουργεί το χρυσωρυχείο με τα ποτά μπόμπες


Οι έλεγχοι της αστυνομίας δεν αρκούν. Εκτός από τα εγχώρια εργαστήρια παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών, πλέον υπάρχουν και εισαγωγές από χώρες των Βαλκανίων..
Οι πρόσφατες εισαγωγές στα νοσοκομεία δεκάδων νέων, μετά από υπερβολική κατανάλωση ποτών κινητοποίησε περισσότερο τις αρχές, που έρχονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύκλωμα εκμετάλλευσης της νυχτερινής διασκέδασης.

Τα νοθευμένα αλκοολούχα ποτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, ειδικά όταν για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μεθανόλη αντί για αιθανόλη. Η μεθανόλη κανονικά χρησιμοποιείται ως διαλύτης, αντιψυκτικό και καύσιμο.

Η χρήση σε τρόφιμα και ποτά απαγορεύεται.


«Η μεθανόλη μεταβολίζεται σε φορμικό οξύ, το οποίο προκαλεί την τοξικότητα και τη βαριά δηλητηρίαση του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι η ναυτία, η έντονη τάση για έμετο, πόνοι στο στομάχι, ενώ επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οφθαλμολογικά, η μεθανόλη προκαλεί βλάβη του μιτοχονδρίου και καταστολή του οξειδωτικού μεταβολισμού. Εχουμε έτσι υπεραιμία του οπτικού νεύρου, οίδημα, οπτική ατροφία και καταστροφή του οπτικού νεύρου», λέει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, καθηγητής Οφθαλμολογίας και Διευθυντής της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικό.

«Η μεθανόλη προξενεί επίσης βλάβη στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας αλλαγή στην κυτταρική δομή. Τα συμπτώματα ξεκινούν ύστερα από έξι ώρες και μπορεί να είναι θαμπή όραση, φωτοφοβία, οπτική παραίσθηση, μερική ή και ολική απώλεια οράσεως», συμπληρώνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας. Σε περίπτωση που διαγνωσθεί έγκαιρα το πρόβλημα της μεθανόλης, χορηγείται αιθανόλη ή φομεπιζόλη, που καθυστερούν τον μεταβολισμό της μεθανόλης. Επίσης, γίνονται και ενδοφλέβιες ενέσεις κορτιζόνης. Πάντως, τα περιθώρια θεραπείας είναι μικρά.

Μεγάλα κυκλώματα

«Μπόμπες» που ανατινάζουν το οπτικό νεύρο, τα ποτά-μπόμπες κυκλοφορούν ως όπλα μαζικής δηλητηρίασης και καταστροφής. Στα μέσα Ιουλίου 2016, οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν σε αποθήκη με νοθευμένα ποτά στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, που λειτουργούσε και ως παράνομο παρασκευαστήριο. 

Οι αστυνομικοί βρήκαν 2.680 φιάλες αλκοολούχων ποτών διαφόρων επώνυμων σημάτων, με βουλγαρικές ετικέτες, τέσσερις δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων γεμάτες με αιθανόλη, 54 κενές δεξαμενές αντίστοιχης χωρητικότητας, 21 κενά πλαστικά βαρέλια χωρητικότητας 220 λίτρων έκαστο με υπολείμματα αιθανόλης. Δυστυχώς, όπως δείχνουν οι κενές δεξαμενές και τα άδεια βαρέλια, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς είχε γίνει. 

Επιπλέον βρέθηκαν σειρές ετικετών επωνύμων εταιρειών αλκοολούχων ποτών, γεγονός που δείχνει πως ελληνοποιούνται τα ποτά που εισάγονται παράνομα από τη Βουλγαρία, με την αποφυγή βεβαίως των φόρων. Ταυτόχρονα, βέβαια, η εγκληματική οργάνωση είχε παρασκευάσει και αυτοσχέδια αλκοολούχα ποτά, χωρίς κανέναν έλεγχο για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Η πολύ μεγάλη αυτή αποθήκη αποτελούσε μόνο ένα σημείο από όσα διέθετε μια πολυπληθής εγκληματική οργάνωση λαθρεμπορίου (η Οικονομική Αστυνομία μίλησε για οργάνωση 50 ατόμων), που έφερνε από τη Βουλγαρία αιθανόλη και ποτά με ετικέτες της γειτονικής χώρας, σε φορτηγά με προκάλυμμα νόμιμη μεταφορά ξυλείας ή ηλεκτρικών συσκευών. Η φορολογία στα ποτά στη Βουλγαρία είναι πάνω από τρεις φορές μικρότερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα, άρα το περιθώριο παράνομου κέρδους είναι πολύ μεγάλο. 

Στις αρχές Ιουλίου 2016, η ελληνική Οικονομική Αστυνομία είχε ξεκινήσει την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, με σύλληψη 13 ατόμων, την ανακάλυψη αποθηκών λαθραίων στον Καρέα, στη Μεταμόρφωση, στο Αλιβέρι της Εύβοιας, εμπλεκόμενου εργαστηρίου ποτοποιίας στον Αυλώνα κ.λπ. Οι ποσότητες που κατασχέθηκαν, πολύ μεγάλες.

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης