Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ανασκαφή γιγαντιαίων απολιθωμένων χελωνών στον Μακρύγιαλο


Μάλλον έχουμε έναν πραγματικό θησαυρό μπροστά στα μάτια μας και δεν το έχουμε καταλάβει..
Ο λόγος για τις γιγαντιαίες χελώνες ή τιτανοχελώνες, (που έφταναν μέχρι και τα δύο μέτρα σε μήκος!), όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται. 

Οι τιτανοχελώνες εντοπίστηκαν στην περιοχή του Μακρυγιάλου και του Αγιάννη και όπως φαίνεται αποτελούν ευρήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους αλλά γιατί μας αποκαλύπτουν το πως ήταν η περιοχή μας εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Αυτό προκύπτει από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο δημαρχείο Μακρυγιάλου με τίτλο "Ο Μακρύγιαλος πριν 3 εκατομμύρια χρόνια" με εισηγητές την καθηγήτρια Παλαιοντολογίας Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Δρ. Ευάγγελο Βλάχο. Την ομιλία διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Μακρυγιάλου σε συνεργασία με την  παλαιοντολογική ομάδα.

Η Μαρία Αβραμίδου, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας που ήταν από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν για να γίνει η ανασκαφή και να συντηρηθούν τα απολιθώματα, καλωσόρισε τους διακεκριμένους επιστήμονες, οι ομιλίες των οποίων είχαν σαν στόχο να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και να "έχουν ανοιχτές τις κεραίες τους" αν εντοπίσουν κάτι ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε η κα Τσουκαλά, η δημιουργία μιας έκθεσης ή πάρκου γιγαντιαίων χελωνών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη και την προβολή του τόπου, ειδικά στο εξωτερικό, καθώς οι ξένοι τουρίστες έχουν την κατάλληλη κουλτούρα να εκτιμήσουν τη σπουδαιότητα των ευρημάτων. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε ένα δημόσιο μουσείο φυσικής ιστορίας.

Και το παράδοξο είναι πως όλα τα μουσεία φυσικής ιστορίας στο εξωτερικό φιλοξενούν ελληνικά ευρήματα. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για να παραμείνουν οι χελώνες στον τόπο όπου ανακαλύφθηκαν και ανήκουν και να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών. 

Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος επισήμανε πως σκοπός της επιστημονικής ομάδας είναι να γίνει μια αναπαράσταση της περιοχής όπως ήταν πριν από 2,5 - 5 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και σε επίπεδο συνεργασιών για την ανάδειξη των ευρημάτων διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλαιοντολογική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μια συνεργασία του Μουσείου Egidio Feruglio (Παταγονία, Αργεντινή) και του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του National Geographic. Aυτή τη στιγμή οι χελώνες βρίσκονται σε αίθουσα του δημαρχείου, όπου γίνεται και η συντήρησή τους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση από τη μεριά των επιστημόνων για την πρόοδο των εργασιών.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμαhttp://olympiobima.gr/titanohelones-enas-thisayros-mprosta-sta-matia-mas

olympiobima.gr

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης