Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Νοσοκομείο Κατερίνης


Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αύξηση, η οποία έχει παρατηρηθεί και στην Πιερία.


Όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ανέστης Μυστρίδης τις ημέρες των Χριστουγέννων η ιογενής γαστρεντερίτιδα έκανε την εμφάνιση της και στο νομό, και οδήγησε πολλούς, κυρίως παιδιά για νοσηλεία στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου.
Όπως τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα  οποία δεν οφείλεται σε διατροφικές ατασθαλίες λόγω των εορτών και που εκτός από τα παιδιά οδήγησε και αρκετούς ενήλικες στην πόρτα του νοσοκομείου.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα   

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό.
Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας, γίνεται με τους ιούς, οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση.

Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την θεραπεία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών, η αφυδάτωση.
Η πρόληψη

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα νόσησης θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δηλαδή το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, η αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα, κα) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα, η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού.
 


Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/polla-kroysmata-gastrenteritidas-sto-nosokomeio-katerinis

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης