Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Εύξεινος Πόντος Κορινού | Εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία


Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου με οργανωτή τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Κορινού "Εύξεινος Πόντος" στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κορινού για τα 100 χρόνια Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με ομιλητή τον Βλάση Αγτζίδη.


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του AΠΘ με βασικές του σπουδές τα μαθηματικά και τους Η/Υ (ΕΚΠΑ). Το αντικείμενο της διατριβής του –την οποία υποστήριξε το 1996- ήταν η σοβιετική, κομματική, ελληνόφωνη εφημερίδα του Καυκάσου «Κόκκινος Καπνάς» (Κόκκινος καπνεργάτης), μέσω της οποίας αποκωδικοποιούνται οι «απόκρυφοι» επικοινωνιακοί κώδικες της σταλινικής εκδοχής του σοβιετικού καθεστώτος. H μελέτη του «Παρευξείνιος Διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου» έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1995).

Πήρε μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σοχούμι του Καυκάσου (1993) κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών, καθώς και στην οργανωτική επιτροπή που συγκρότησε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (1995).

Έχει εκδόσει και επιμεληθεί 18 βιβλία. To τελευταίο βιβλίο εκδόθηκε μόλις τώρα και έχει ως τίτλο: «Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στη Μνήμη και το Τραύμα». Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Από το ‘87 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Έθνος κ.ά.) και περιοδικά. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε το μάθημα για το συλλογικό Τραύμα και τη διαχείριση της Μνήμης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 επιμελείται του Σεμιναρίου Ιστορίας στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του δήμου Κηφισιάς.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με το σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, την ελληνική Διασπορά, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία κυρίως στις περιοχές του Πόντου και της Ιωνίας. 



























Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης