Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΘ: Πρωταθλητές στις αιτήσεις για μετεγγραφές η Γεωπονία και η Πληροφορική


Τα τμήματα Γεωπονίας του ΑΠΘ και του ΑΤΕΙΘ, καθώς και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ, δέχτηκαν τις περισσότερες αιτήσεις για μετεγγραφή φοιτητών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που έφθασαν στα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Από την Παρασκευή οι επιτροπές υποδοχής των τμημάτων των πανεπιστημίων ενημερώνουν τους καταλόγους των προς μετεγγραφή φοιτητών, ώστε σε δεύτερο στάδιο να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους. Σημειώνεται ότι στις λίστες που έχουν αποσταλεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα περιλαμβάνονται μόνο τα ονόματα της πρώτης και μεγαλύτερης κατηγορίας φοιτητών (10.000 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα), που ανήκουν σε οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων. Ο τελικός αριθμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου μία εβδομάδα, εφόσον συμπληρωθεί με την κατηγορία όσων αιτήθηκαν μετεγγραφή για οικονομικούς λόγους (περίπου 3.500, εκ των οποίων όμως από το υπουργείο Παιδείας λένε ότι δεν θα περάσουν περισσότεροι από 500 φοιτητές με βάση το όριο του 10% ανά τμήμα), με τις κατηγορίες αθλητών, αλλοδαπών, ατόμων με αναπηρίες, καθώς και τις κατ' εξαίρεση μετεγγραφές για σοβαρά προβλήματα που θα εξετάζονται κατά περίπτωση, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Στο ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, έχουν ζητήσει να μετεγγραφούν 1.808 φοιτητές (επί 5.875 εισακτέων). Από τα 32 τμήματα του Αριστοτελείου τα οποία δέχτηκαν αιτήσεις, τα πέντε που συγκεντρώνουν τις περισσότερες είναι:
1. Γεωπονίας, 135 αιτήσεις
2. Μαθηματικό, 124 αιτήσεις
3. Νηπιαγωγών, 110 αιτήσεις
4. Δασκάλων, 106 αιτήσεις
5. Ηλεκτρολόγων, 104 αιτήσεις.
Στην κατηγορία με τις περισσότερες από 100 αιτήσεις ανήκουν και τα τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ενώ τις λιγότερες αιτήσεις έχει δεχτεί το τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας. "Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα 'πρωταθλητής' είναι το τμήμα Γεωπονίας, περιμένουμε όμως τα συνολικά στοιχεία για να έχουμε ακριβή εικόνα", δήλωσε ο αντιπρύτανης Ι. Τζιφόπουλος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου λειτουργούν επτά τμήματα, οι αιτήσεις έφθασαν τις 333 και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 483 επί συνόλου 1.525 εισακτέων. Τα δημοφιλέστερα τμήματα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες αιτήσεις είναι:
1. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, 98 αιτήσεις
2. Οικονομικών Επιστημών, 84 αιτήσεις
3. Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, 74 αιτήσεις
4. Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, 65 αιτήσεις
5. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, 7 αιτήσεις.
Τα υπόλοιπα τμήματα (Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) δέχτηκαν τρεις και δύο αιτήσεις φοιτητών αντίστοιχα, ενώ καμία αίτηση δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.
ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ
"Το βασικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι το κτιριακό", τόνισε μιλώντας στη "ΜτΚ" ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης. "Οι υποδομές μας έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Ένας αριθμός μετεγγραφών που αγγίζει τις 500 και προστίθεται στους 1.525 εισακτέους οξύνει ακόμη περισσότερο το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τις κτιριακές υποδομές", υπογράμμισε ο κ. Ζαπράνης.
ΑΤΕΙ-Θ
Στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) στη Σίνδο έχουν κατατεθεί 707 αιτήσεις μετεγγραφής, που προστίθενται στον αριθμό των φετινών 2.850 εισακτέων. Συγκεκριμένα, τα πέντε (από τα 17) τμήματα με τη μεγαλύτερη προτίμηση είναι:
1. Τεχνολογίας Γεωπονίας, 113 αιτήσεις
2. Μηχανικών Πληροφορικής, 81 αιτήσεις
3. Νοσηλευτικής, 81 αιτήσεις
4. Διοίκησης Επιχειρήσεων, 81 αιτήσεις
5. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, 69 αιτήσεις.
Λίγο πιο κάτω στον κατάλογο βρίσκεται το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (68 αιτήσεις), ενώ τελευταίο στη σχετική κατάταξη βρίσκεται το τμήμα Αισθητικής με μία αίτηση μετεγγραφής.
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του αριθμού των αιτήσεων που δέχεται το ΤΕΙ, ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Τζιώνας επισήμανε ότι "το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης μπορεί να αντεπεξέλθει στα δεδομένα που δημιουργούνται από τις μετεγγραφές, σεβόμενο το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες φοιτητών στα χρόνια της κρίσης. Θα ήταν ευχής έργο να συνοδευτεί ο αριθμός των φοιτητών που προστίθενται στην εκπαιδευτική διαδικασία του ιδρύματος και με τα ανάλογα κονδύλια, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα".
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης