Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Μην υποτιμάτε πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος


Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι..
το θέμα δεν συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη, μιας και η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που έγινε αμέσως μετά το αδιέξοδο Eurogroup, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε στον Αλέξη Τσίπρα: "The game is over".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε:
"Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι".
Του τόνισε ακόμη "να μην υποτιμά μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος". Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον κ. Τουσκ ότι έχει "καταθέσει προτάσεις. Οι προτάσεις δυστυχώς των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ" και του επεσήμανε ότι "το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα".
"Είμαι αποφασισμένος", συνέχισε, "για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων και ενοποίηση Ταμείων". Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.
"Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρόταση μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup.
Ως εκ τούτου, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.
Στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.
Επιπλέον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μετέφερε στους δημοσιογράφους πως κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της Ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.
Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Εξάλλου, επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, κατέληξε, είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να λυθούν όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα της χρηματοδότησης.
Τέλος, ερωτηθείς ο συνεργάτης του πρωθυπουργού μετέφερε πως μέσα στη Σύνοδο υπήρχαν σκληρές φωνές αλλά και πιο ήπιες.

Χωρίς αποτέλεσμα το Eurogroup - Ολόκληρο το ανακοινωθέν

Το Eurogroup ενημερώθηκε για την πορεία των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και των ελληνικών αρχών σε ό,τι αφορά ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Η συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας που εκκρεμεί.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και EFSF εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πως οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις νέες προτάσεις που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup πως παραμένουν οι διαφωνίες σε μια σειρά από ζητήματα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απηύθυναν έκκληση στις ελληνικές αρχές να αποδεχθούν την πρόταση των θεσμών.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το Eurogroup είναι πιθανό να συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015.


Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης