Σε δύο ημέρες από σήμερα, η Ροτόντα αποδίδεται οριστικά, μετά από σχεδόν 40 χρόνια, στο κοινό και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης...
χωρίς τις σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες κι "έκλεβαν" από την ομορφιά του ξεχωριστού μνημείου της πόλης που συντηρήθηκε, αναστηλώθηκε και αναδείχθηκε. Η μεγάλη γιορτή είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Σωματείου Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ρωσικής Ανδρικής Χορωδίας «Μπλαγκοζβόνιτσα» που έρχεται ειδικά από την Μόσχα με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, δύο ημέρες πριν την απόδοση του μνημείου στην πόλη, προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, να τοποθετήσει στη Ροτόντα σταυρό. Αντίθετες φωνές σημειώνουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο μνημειακός χαρακτήρας του μνημείου, χωρίς να εμπλέκονται ζητήματα θρησκευτικού χαρακτήρα. Τη δική του απάντηση δίνει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Χονδρογιάννης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για τοποθέτηση σταυρού είναι αντικείμενο μελέτης και έχει λάβει την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. "Μου κάνει τρομερή εντύπωση η τοποθέτηση ενός τέτοιου θέματος, σε μία τόσο σπουδαία μέρα για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και την οικουμένη, όπως αυτή που αποδίδεται στο κοινό η Ροτόντα. Αυτές οι συζητήσεις είναι ντροπή για την πόλη που φέρνουν μπροστά προβλήματα του παρελθόντος" τόνισε ο κ. Χονδογιάννης.
Εξηγώντας την απόφαση της Εφορείας να τοποθετηθεί ο σταυρός, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η διαπολιτισμική και διαχρονική ιερότητα του χώρου. "Αν κάποιος από το εξωτερικό δει τη Ροτόντα, λαμβάνει μόνο την εικόνα του τζαμιού" εξηγεί ο κ. Χονδρογιάννης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι "τζαμί υπήρξε μόνο για 300 χρόνια, ενώ εκκλησία ήταν για 1400 χρόνια".
Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων εξηγεί ότι δεν τον αφορά ποιος αντιδρά, αφού αυτό που θα έπρεπε να είναι θέμα συζήτησης είναι η ιστορικής σημασίας ημέρα της ανοίγματος του μνημείου στο κοινό.
Kaferini η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης