«Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό των Δήμων. Προφανώς λοιπόν, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών τους, θεωρούμε πως το μέτρο αυτό, της πρόσληψης δηλαδή προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, κινείται στην σωστή κατεύθυνση», λέει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μπαλάφας τονίζει ότι:
-Οι «κόκκινοι» δήμοι δεν θα αυξηθούν το 2016 και θα παραμείνουν δύο (Γόρτυνας, Σαλαμίνας)
– Ο Καλλικράτης θα επικεντρωθεί, κυρίως, στην εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ και τη μείωση του άνωθεν ελέγχου της νομιμότητας, αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών και στο χωροταξικό «όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εξορθολογιστεί ο διοικητικός διαχωρισμός της χώρας»
-Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του επιτελικού κράτους μέσα από μία νέα μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά συνολικά τη Δημόσια Διοίκηση και τους τρεις δηλαδή πυλώνες (Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρειες, Δήμοι), βασικό στοιχείο της οποίας πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα εφαρμογής της.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
-Κύριε υπουργέ ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχετε προαναγγείλει ένα νομοσχέδιο που θα αφορά την Αυτοδιοίκηση. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει και πότε θα είναι έτοιμο;
Κύριε Βούζα, σε κάθε περίπτωση δεν θέλω να προκαταλάβω τη δουλειά που θα κάνουν οι αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη, στοιχειοθετημένη, λειτουργική πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχετε δίκαιο, πως από την αρχή της θητείας μας στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης αλλά και γενικά ως κυβέρνηση έχουμε τονίσει πως χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση σε συνέχεια, αν θέλετε, του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης της ΤΑ που είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε.
-Ένα από τα προβλήματα που έφερε στους δήμους το Μνημόνιο είναι η οικονομική κατάρρευσή τους. Είδαμε πρόσφατα να χρεοκοπούν και επίσημα οι δήμοι Σαλαμίνας και Γόρτυνας. Έχουμε τελειώσει εδώ; Το ρωτώ αυτό καθώς θυμάμαι ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε πει τον περασμένο Μάρτιο ότι οι «κόκκινοι» δήμοι είναι δέκα, αλλά «ο αριθμός όσων βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση είναι μεγαλύτερος, σχεδόν τριπλάσιος».
Η εκτίμησή μας είναι ότι οι «κόκκινοι δήμοι» το 2016 δεν θα αυξηθούν διότι οι δήμοι οι οποίοι δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Όσον αφορά τους υπόλοιπους δήμους της χώρας δεν προκύπτουν στοιχεία που να καθιστούν προβληματική την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους για το 2016, διαδικασία η οποία έχει άλλωστε ολοκληρωθεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία ελέγχου τους.
Ακόμα όμως και οι λεγόμενοι «κόκκινοι δήμοι» δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων ενώ έχει καταβληθεί ήδη και η Α’ δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
-Στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβανόταν διάταξη με την οποία εξαιρούνταν από τη σχετική απαγόρευση οι προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Θα επανέλθει η συγκεκριμένη διάταξη, καθώς, εσείς το γνωρίζετε καλύτερα, πολλοί δήμοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις στο προσωπικό τους;
Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό των Δήμων. Προφανώς λοιπόν, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών τους, θεωρούμε πως το μέτρο αυτό, της πρόσληψης δηλαδή προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, κινείται στην σωστή κατεύθυνση.
-Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχετε προαναγγείλει τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει το έργο της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στον «Καλλικράτη» και γενικότερα στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης;
Πολύ σωστά λέτε για τη σύσταση μιας τεχνικής ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει την εξειδίκευση των πολιτικών κατευθύνσεων που θα αποφασίσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε αυτήν την επιτροπή ελπίζουμε να μετέχουν όλοι οι φορείς, αλλά και άνθρωποι με αναγνωρισμένη εμπειρία στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά την γνώμη μου, η νέα μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά συνολικά τη Δημόσια Διοίκηση και τους τρεις δηλαδή πυλώνες (Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρειες, Δήμοι) με τελικό στόχο ένα επιτελικό κράτος. Θα πρέπει επίσης, να δούμε την οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των Περιφερειών και των Δήμων με στόχευση την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και τη απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και της οικονομικής διαχείρισης και πολλά άλλα, αλλά ας σταματήσουμε εδώ γιατί μπορούμε να μιλάμε πάρα πολλές ώρες. Το βασικότερο για εμένα είναι η νέα μεταρρύθμιση να συνοδεύεται και από ένα πρόγραμμα εφαρμογής της.
-Ένα από τα πλέον συζητημένα θέματα του Καλλικράτη είναι το χωροταξικό. Τον περασμένο Μάρτιο ο Ν. Βούτσης είχε μιλήσει για «μερικές δεκάδες νέους νησιωτικούς & ορεινούς δήμους παραπάνω σε πρώτη φάση, ίσως και χίλιους σε δεύτερη». Είναι προς αυτή την κατεύθυνση οι αλλαγές που προγραμματίζονται;
Επιτρέψτε μου να πω πως μια συζήτηση για το χωροταξικό σε αυτή τη φάση, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το βασικό στόχο της μεταρρύθμισης. Η προτεραιότητα θα δοθεί σε θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ και τη μείωση του άνωθεν ελέγχου της νομιμότητας, που αντιστοιχεί στο πατερναλιστικό σύστημα αξιών και να πετύχει την ισορροπία εξωτερικού ελέγχου – εσωτερικού ελέγχου – κοινωνικού ελέγχου και επομένως να ενισχύσει τη χειραφέτηση και την υπευθυνοποίηση των ΟΤΑ ως πολιτικο-διοικητικού θεσμού και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.
Θα ήθελα να τονίσω πως προσωπικά, προτιμώ τον όρο ανθρωπογεωγραφικό και όχι χωροταξικό εξορθολογισμό, ενδεχομένως να διατυπωθεί μια εναλλακτική – μεταβατική λύση- με ισχυρή ενδοδημοτική αποκέντρωση η οποία σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 13 Περιφερειών και των 325 Δήμων, θα διασφαλίσει την ενεργητική και συνεχή συμμετοχή των διευθυντικών στελεχών των ΟΤΑ με τη δικτύωσή τους (networking) και τη συλλογική υποστήριξή τους. Σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εξορθολογιστεί ο διοικητικός διαχωρισμός της χώρας θα γίνει, ας μην δημιουργούμε όμως την προσδοκία ολοκληρωτικών αλλαγών που θα φέρουν αναταραχή και ανασφάλεια στους αιρετούς αλλά και στους αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους.
aftodioikisi.gr
Kaferini
η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης