Ο μητροπολίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για τη Ροτόντα και σχολίασε το αίτημα ορισμένων να μην τοποθετηθεί σταυρός στον τρούλο. Ο κ. Ανθιμος είπε: «Αυτό το θέμα βγήκε στην επικαιρότητα χωρίς να το περιμένουμε. Πριν από 20 χρόνια έγινε μια γραπτή συμφωνία, δεχθήκαμε το συμβιβασμό και καλώς πράξαμε. Θα γίνετε Λειτουργία όταν η Μητρόπολη θα το επιθυμεί και όσοι θέλουν να κάνουν κάποια εκδήλωση θα υπογράφει και η Μητρόπολη. Κι εγώ προσωπικά έχω υπογράψει τέτοια αιτήματα. Έρχονται και λένε, τώρα, να μη βάλουμε Σταυρό στη Ροτόντα. Κύριε ελέησον…
Εμένα, ο δήμαρχος, που δεν έχει απόλυτη αρμοδιότητα αλλά είναι τοπικός άρχοντας, μου είπε να μπει ο Σταυρός. Έχει γίνει συμφωνία και αυτό θα ισχύσει. Γιατί να μαλώνουμε; Ο σταυρός θα μπει και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε δημοψήφισμα. Ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Ροτόντα ο υπουργός Παιδείας. Και όμως δεν κάλεσαν τη Μητρόπολη. Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο…».
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ίδρυσης τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα τμήμα ισλαμικών σπουδών. Κι αν αυτό ίσχυε πριν από τρία χρόνια, φανταστείτε τι ισχύει σήμερα με τις πληροφορίες που έχουμε από τη θρησκεία αυτή που έχει αναστατώσει τον κόσμο. Δεν μπορεί να ταιριάξει η Ορθόδοξη Θεολογία με το Ισλάμ. Έζησα έντονα την Θράκη επί 30 χρόνια, και οι Μουσουλμάνοι έχουν την καλύτερη ζωή. Αν δεν την είχαν, θα είχαν επαναστατήσει. Και τους το είπα, πως είναι τυχεροί που σε σχέση με τους άλλους ομόθρησκούς τους στην Τουρκία και αλλού, γιατί είναι κάτοικοι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μου φαίνεται πως κάποια στιγμή θα βγουν από τους τάφους οι Φίλιπποι, οι Αλέξανδροι, οι Αριστοτέληδες και όλοι οι μεγάλοι Έλληνες που πέρασαν από την Μακεδονία και θα πουν "τι κάνετε, που πάτε;". Μάτια έχετε, πληροφόρησή έχετε, στρέψτε τα μάτια σας προς την άλλοτε βυζαντινή αυτοκρατορία, δείτε το Πατριαρχείο μας, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που επί 40 χρόνια μας κοροϊδεύουν ότι θα δώσουν άδεια λειτουργίας. Γιατί εμείς να κάνουμε τέτοια υποχώρηση; Ας τους πούμε, να δώσουν άδεια λειτουργίας στη Χάλκη και να συζητήσουμε τότε και γι’αυτό που ζητάτε. Αλλά οι δικοί μας έσπευσαν για λόγους που ξέρω, αλλά δε θέλω να τους αναφέρω… Το πρόβλημα αυτό μας έχει χαλάσει την ψυχή μας. Μακάρι από μόνοι τους να μην έρθουν.
Κάντε τμήμα για το Ισλάμ σε μια άλλη σχολή, όχι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι αλλά δεν μπορώ να τους αναφέρω».
Kaferini
η ενημέρωση στoν καφέ της πόλης